Bułeczki pszenne z rodzynkami
saszetka suszonych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej typ 750
szklanka ciepłej wody
garść rodzynków
Do miski wsyp drożdże, dodaj szklankę ciepłej wody i łyżeczkę cukru. Zamieszaj, następnie dodaj mąkę, rodzynki i łyżeczkę soli. Ręką zagnieć ciasto, naciągając boki ciasta w celu lepszego napowietrzenia. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, wyjmij je z miski i ponownie zagnieć, naciągając boki. Ciasto podziel na kuleczki o wadze ok. 80 g. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 240 stopni i piecz przez 15 minut.
Hummus z bobu
240 g bobu
mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka pasty tahini
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz
sok z ¾ cytryny
Bób ugotuj, a po ugotowaniu obierz ze skóry. Do obranego bobu dodaj czosnek, pastę sezamową, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Całość zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj drobno posiekane suszone pomidory.
Tarta owsiana ze słonym karmelem i owocami
Spód:
150 g otrębów owsianych
7 suszonych daktyli
2 garście pestek dyni
½ kostki masła
3 czubate łyżeczki kakao
Masa:
opakowanie serka mascarpone (250 g)
opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
⅓ puszki kajmaku
sól
owoce do udekorowania tarty
Pestki dyni i daktyle zmiksuj w malakserze. Wsyp je do miski, następnie dodaj otręby owsiane, kakao i rozpuszczone masło. Całość wymieszaj dłonią na gładką masę. Przygotowaną masą wyłóż silikonową foremkę i włóż do zamrażalnika na 15 minut. W międzyczasie przygotuj masę. Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem, kajmakiem i solą. Następnie wstaw masę na kilka minut do lodówki. Spód wyjmij z silikonowej foremki i wyłóż na niego masę - słony karmel. Tartę udekoruj sezonowymi owocami.
Sałatka z kaszą owsianą, wołowiną i warzywami
sos kolendrowy:
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki oleju sezamowego
garść kolendry
sałatka:
szklanka kaszy owsianej
300 g polędwicy/rostbefu wołowego
10 pomidorów koktajlowych
½ długiego ogórka
½ kalafiora
⅓ średniej cebuli cukrowej
garść posiekanej kolendry
5 liści sałaty lodowej
łyżeczka oleju rzepakowego
garść sezamu
Przygotuj wszystkie składniki na sos kolendrowy, a następnie zmiksuj je blenderem. Mięso pokrój je w cienkie plasterki i usmaż na łyżeczce oleju rzepakowego. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce wymieszaj mięso
z ugotowaną kaszą. Dodaj obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki, kalafiora porwanego na małe różyczki, posiekaną cebulkę, świeżą kolendrę i sałatę lodową. Całość wymieszaj, dodaj sos. Na koniec posyp sałatkę sezamem.