Pytanie na Śniadanie

BÓB W ROLI GŁÓWNEJ - zupa z bobu

Zupa z bobem
  • Cebula 2 szt.
  • Por 1 szt.
  • Seler naciowy 1 szt.
  • Fenkuł 1 szt.
  • Olej lub oliwa albo masło klarowane
  • Liść, ziele, koper włoski
  • Ziemniaki 3-4 (opcjonalnie)
  • Bób 1 kg
  • Sól, pieprz
  • Boczek wędzony 200 g
  • Rozmaryn 2-3 gałązki.
  • Korpus i pierś z kaczki
Warzywa pokrój na kawałki i przesmaż na odrobinie tłuszczu w garnku z przyprawami. Zalej wodą i gotuj około pół godziny. Jeśli lubisz ziemniaki to pokrój je w kostkę 2 cm i wrzuć po 20 minutach gotowania warzyw. Do zupy dodaj bób w całości i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Jeśli nie lubisz skórki z bobu, to ugotuj go w osolonej wodzie (2-3 minuty), a potem dodaj do zupy i dopraw. To wersja bez mięsa, ale jeśli lubisz, to do zupy razem z bobem wrzuć pokrojony w paski i podsmażony boczek z rozmarynem.
Warzywa, przyprawy i korpus piecz w 190 stopniach pół godziny, wrzuć do gara i zalej wodą, a na koniec wrzuć plasterki usmażonej piersi kaczki.

Falafel z bobu albo po prostu kotleciki
  • Bób świeży 1 kg
  • Cebula duża 1 szt.
  • Ziarna kolendry 2 łyżki
  • Ziarna kminu rzymskiego 2 łyżki
  • Natka pietruszki 3 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Mąka 2-3 łyżki
  • Zmielone migdały 1 -2 łyżki
  • Olej 500 ml
  • Jogurt 400 ml
  • Mięta pęczek
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cytryna 1 szt.
  • Kolendra świeża 1 pęczek
Bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 1-2 minuty. Wyjmij, przelej zimną wodą i wyłuskaj. Cebulę i natkę posiekaj, ziarna przypraw, podpraż w rondelku i zmiażdż w moździerzu lub zmiel.
Bób, cebulę i resztę zmiel raz albo dwa razy w maszynce o drobnych oczkach. W konsystencji mają być wyczuwane drobne ziarenka bobu. Zmieloną masę wymieszaj z mąką i migdałami. Uformuj z masy kotleciki wielkości moreli i lekko spłaszcz. Na patelni rozgrzej olej, wlej go 2-3 cm.
Gdy jest rozgrzany, włóż kilka kotlecików i zmniejsz trochę ogień. Gdy się przyrumienią z jednej strony, obróć delikatnie i smaż do zrumienienia. Zajmie to 3-4 minuty.
Gorące albo lekko przestudzone jedz maczając w jogurcie zmiksowanym z czosnkiem i miętą, skropione sokiem z cytryny. Wszystko posyp kolendrą.

Bób smażony
  • Bób 1-2 kg
  • Oliwa lub inny tłuszcz
  • Sól gruboziarnista 1 łyżeczka
  • Rozmaryn kilka gałązek
  • Migdały albo inne orzechy garść
  • Kiełbasa podsuszana 1 pęto
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Chilli 1 szt.
Bób gotuj 2 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z solą i tłuszczem. Smaż na patelni albo w dużym garnku z rozmarynem i pokrojoną na plasterki kiełbasą, po chwili dodaj orzechy a po chwili zmiażdżony czosnek i chilli. I nic więcej.

Więcej na ten temat