Zupa z bobem
- Cebula 2 szt.
- Por 1 szt.
- Seler naciowy 1 szt.
- Fenkuł 1 szt.
- Olej lub oliwa albo masło klarowane
- Liść, ziele, koper włoski
- Ziemniaki 3-4 (opcjonalnie)
- Bób 1 kg
- Sól, pieprz
- Boczek wędzony 200 g
- Rozmaryn 2-3 gałązki.
- Korpus i pierś z kaczki
Warzywa pokrój na kawałki i przesmaż na odrobinie tłuszczu w garnku z przyprawami. Zalej wodą i gotuj około pół godziny. Jeśli lubisz ziemniaki to pokrój je w kostkę 2 cm i wrzuć po 20 minutach gotowania warzyw. Do zupy dodaj bób w całości i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Jeśli nie lubisz skórki z bobu, to ugotuj go w osolonej wodzie (2-3 minuty), a potem dodaj do zupy i dopraw. To wersja bez mięsa, ale jeśli lubisz, to do zupy razem z bobem wrzuć pokrojony w paski i podsmażony boczek z rozmarynem.
Warzywa, przyprawy i korpus piecz w 190 stopniach pół godziny, wrzuć do gara i zalej wodą, a na koniec wrzuć plasterki usmażonej piersi kaczki.
Falafel z bobu albo po prostu kotleciki
- Bób świeży 1 kg
- Cebula duża 1 szt.
- Ziarna kolendry 2 łyżki
- Ziarna kminu rzymskiego 2 łyżki
- Natka pietruszki 3 łyżki
- Sól, pieprz
- Mąka 2-3 łyżki
- Zmielone migdały 1 -2 łyżki
- Olej 500 ml
- Jogurt 400 ml
- Mięta pęczek
- Czosnek 3 ząbki
- Cytryna 1 szt.
- Kolendra świeża 1 pęczek
Bób wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 1-2 minuty. Wyjmij, przelej zimną wodą i wyłuskaj. Cebulę i natkę posiekaj, ziarna przypraw, podpraż w rondelku i zmiażdż w moździerzu lub zmiel.
Bób, cebulę i resztę zmiel raz albo dwa razy w maszynce o drobnych oczkach. W konsystencji mają być wyczuwane drobne ziarenka bobu. Zmieloną masę wymieszaj z mąką i migdałami. Uformuj z masy kotleciki wielkości moreli i lekko spłaszcz. Na patelni rozgrzej olej, wlej go 2-3 cm.
Gdy jest rozgrzany, włóż kilka kotlecików i zmniejsz trochę ogień. Gdy się przyrumienią z jednej strony, obróć delikatnie i smaż do zrumienienia. Zajmie to 3-4 minuty.
Gorące albo lekko przestudzone jedz maczając w jogurcie zmiksowanym z czosnkiem i miętą, skropione sokiem z cytryny. Wszystko posyp kolendrą.
Bób smażony
- Bób 1-2 kg
- Oliwa lub inny tłuszcz
- Sól gruboziarnista 1 łyżeczka
- Rozmaryn kilka gałązek
- Migdały albo inne orzechy garść
- Kiełbasa podsuszana 1 pęto
- Czosnek 4-5 ząbków
- Chilli 1 szt.
Bób gotuj 2 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z solą i tłuszczem. Smaż na patelni albo w dużym garnku z rozmarynem i pokrojoną na plasterki kiełbasą, po chwili dodaj orzechy a po chwili zmiażdżony czosnek i chilli. I nic więcej.