Owocowa zupa z czereśni z pływającą wyspą
- 1/2 kg czereśni
- 1l wody
- miód do smaku
- laska cynamonu
- sok z cytryny do smaku
- śmietanka kremówka ok. 100-200 ml
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
Umyte, wydrążone owoce zalej wodą. Dodaj laskę cynamonu i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku miodem oraz sokiem z cytryny. W szklance dokładnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Powoli dodawaj do zupy. Zagotuj i dodaj trochę śmietanki, aby ją lekko zabielić.
Teraz przygotuj pływające wyspy. Ubij białka, gdy są już sztywne dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż będą błyszczące. W osobnym garnku zagotuj wodę, a następnie przełóż łyżką bezę i gotuj 2 min z różnych stron.Wykończ zupę pływającymi wyspami oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.
Truskawkowy chłodnik z salsą na pikantno
- 1/2 kg truskawek
- sok z 1 pomarańczy
- miód do smaku
- kilka ziaren kardamonu
Salsa:
- truskawki
- czerwony pieprz
- ziarna kolendry
- ulubione zioła (bazylia lub kolendra)
- melon
- olej z czarnuszki do wykończenia dania
Truskawki zmiksuj, a następnie dopraw sokiem z pomarańczy, miodem i kardamonem do smaku. Wstaw do lodówki, aby składniki się przegryzły. Przygotuj salsę. Truskawki oraz melon posiekaj w kostkę. Dopraw czerwonym pieprzem, kolendrą. W ostatniej chwili wmieszaj posiekaną kolendrę. I udekoruj tą salsą chłodnik. Od góry polej olejem z czarnuszki.
Miska mocy z owoców leśnych
- 1/2 kg ulubionych owoców (maliny, poziomki, borówki, truskawki, jagody czarne)
- banan
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
Wykończenie:
- uprażone wiórki kokosowe
- nasiona chia lub mak ok 1 łyżki
- zmrożone owoce (maliny, borówki)
- kilka listków mięty
Owoce zmiksuj z mlekiem kokosowym. Przełóż do miski i udekoruj dodatkami. Ciesz oko, a następnie wcinaj.