BURGERY Z CZERWONEJ FASOLI
Składniki na 6 porcji:
- 0,5 kg gotowanej czerwonej fasoli
- 50 g oleju
- 1 średnia cebula
- 1 duża zielona papryka
- 3 średnie ząbki czosnku
- 100 g prażonych orzechów nerkowca
- 1 jajko
- 80 g bułki tartej
- sól i czarny pieprz
- ser żółty w plastrach
- 6 bułeczek pszennych pełnoziarnistych uprzednio podpieczonych
- ketchup, musztarda
- posiekana sałata,
- pikle
Podgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i zieloną paprykę. Smaż około 5 minut mieszając. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Przenieś miksturę do dużej miski. Umieść orzechy nerkowca w Blenderze i rozdrobnij. Dodaj do miski z usmażonymi warzywami. Umieść fasolę w Blenderze. Blenduj pulsacyjnie, aż fasola zostanie lekko rozdrobniona. Do warzyw dodaj fasolę, jajko i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Uformuj od 6 do 8 kotletów. Podgrzej1 łyżkę oleju na dużej patelni. Smaż kotlety z obu stron. Dodaj plastry sera. Podaj burgery w przekrojonej bułce z dodatkami. Serwuj od razu.
PYSZNE SMOOTHIE WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ
Składniki na 1 porcję:
- 150 g ananasa
- 1 ogórek
- 1 jabłko
- 5 świeżych liści mięty
- 50 ml wody kokosowej
- 1 limonka
Pokrój ananasa, ogórka i jabłko. Umieść składniki w blenderze. Dodaj sok z limonki i wodę kokosową. Zmiksuj. Poproś dzieci, aby pomogły udekorować koktajl.
CIASTECZKA Z RODZYNKAMI
- 140 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- Proszek do pieczenia
- 5 g cynamonu
- ½ g soli
- 80 g rodzynek
- 2 jajka
- ½ startego jabłka
- 80 g miodu
- 20 ml mleka
- 5 ml ekstraktu waniliowego
- 40 ml oleju kokosowego
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zmieszaj suche składniki w mikserze planetarnym (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cynamon). Dodaj olej, miód, jajko, wanilię, rodzynki, jabłko i mleko, dodaj tyle mleka, aby zwilżyć mąkę i płatki owsiane i uformować klejące się ciasto. Z ciasta uformuj kulki. Umieść kulki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociśnij palcami. Piecz 12-15 minut, aż ciasteczka będą twarde w dotyku. Wystudź przed podaniem.