Pytanie na Śniadanie

JEDZ JAK MISTRZ - burgery z czerwonej fasoli

Agnieszka Mielczarek i Marek Krupski zachęcają do wspólnego gotowania z dziećmi. Dziś gotujemy potrawy, jakie jedzą gwiazdy futbolu

BURGERY Z CZERWONEJ FASOLI
Składniki na 6 porcji:
  • 0,5 kg gotowanej czerwonej fasoli
  • 50 g oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża zielona papryka
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 100 g prażonych orzechów nerkowca
  • 1 jajko
  • 80 g bułki tartej
  • sól i czarny pieprz
  • ser żółty w plastrach
  • 6 bułeczek pszennych pełnoziarnistych uprzednio podpieczonych
  • ketchup, musztarda
  • posiekana sałata,
  • pikle
Podgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i zieloną paprykę. Smaż około 5 minut mieszając. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Przenieś miksturę do dużej miski. Umieść orzechy nerkowca w Blenderze i rozdrobnij. Dodaj do miski z usmażonymi warzywami. Umieść fasolę w Blenderze. Blenduj pulsacyjnie, aż fasola zostanie lekko rozdrobniona. Do warzyw dodaj fasolę, jajko i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Uformuj od 6 do 8 kotletów. Podgrzej1 łyżkę oleju na dużej patelni. Smaż kotlety z obu stron. Dodaj plastry sera. Podaj burgery w przekrojonej bułce z dodatkami. Serwuj od razu.

PYSZNE SMOOTHIE WZMACNIAJĄCE ODPORNOŚĆ
Składniki na 1 porcję:
  • 150 g ananasa
  • 1 ogórek
  • 1 jabłko
  • 5 świeżych liści mięty
  • 50 ml wody kokosowej
  • 1 limonka
Pokrój ananasa, ogórka i jabłko. Umieść składniki w blenderze. Dodaj sok z limonki i wodę kokosową. Zmiksuj. Poproś dzieci, aby pomogły udekorować koktajl.

CIASTECZKA Z RODZYNKAMI
  • 140 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • Proszek do pieczenia
  • 5 g cynamonu
  • ½ g soli
  • 80 g rodzynek
  • 2 jajka
  • ½ startego jabłka
  • 80 g miodu
  • 20 ml mleka
  • 5 ml ekstraktu waniliowego
  • 40 ml oleju kokosowego
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zmieszaj suche składniki w mikserze planetarnym (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cynamon). Dodaj olej, miód, jajko, wanilię, rodzynki, jabłko i mleko, dodaj tyle mleka, aby zwilżyć mąkę i płatki owsiane i uformować klejące się ciasto. Z ciasta uformuj kulki. Umieść kulki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociśnij palcami. Piecz 12-15 minut, aż ciasteczka będą twarde w dotyku. Wystudź przed podaniem.
Więcej na ten temat