Pytanie na Śniadanie

SZYBKO, ZDROWO, SEZONOWO

TORTILLA HISZPAŃSKA Z ŚWIEŻYM ZIELONYM GROSZKIEM
  • 6 jajek
  • 3 duże ziemniaki
  • 100 g rozdrobnionego chorizo
  • 2 cebule
  • ½ szklanki świeżego zielonego groszku 
  • mięta, koperek lub inne ulubione zioła
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z wytłoczyn (do smażenia)
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelnię wlej 3-5 łyżek oleju, wrzuć pokrojone ziemniaki i smaż kilka minut. Następnie odsącz je na sitku. Na patelni usmaż cebulę i inne dodatki - w tym wypadku chorizo. Zdejmij z ognia i odstaw (zostaw patelnię z tłuszczem do dalszego smażenia). Jajka roztrzep widelcem w misce z solą i pieprzem. Dodaj do nich podsmażone ziemniaki z cebulą oraz chorizo i groszek z ziołami. Rozgrzej patelnię, na której smażyły się ziemniaki i wlej masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż, aż całość zacznie się ścinać na górze, co chwilę potrząsając patelnią wykonując koliste ruchy. Przykryj patelnię talerzem i obróć ją tak, by tortilla znalazła się na talerzu usmażoną stroną do góry. Zsuń tortillę z powrotem na patelnię surową stroną i nadal smaż kilka minut wykonując koliste ruchy by zaokrąglić boki. Usmażoną tortillę zsuń na czysty talerz i posyp ziołami.

PIEROGI Z NADZIENIEM Z BOBU I SZAŁWI
  • 1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu 
  • 1 łyżka masła
  • kilka świeżych listków szałwii
  • 1 łyżka ( kopiasta) kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka startego sera typu parmezan
  • 1 szklanka ulubionego sera ( ja użyłam koziego)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku
ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanka wrzątku
Farsz:
Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i  dodaj cebulkę. Dorzuć porwane liście szałwii, smaż kilka minut . Bób rozgnieć widelcem, dodaj ser, cebulę z patelni, świeże zioła i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz skórką z cytryny. 
Ciasto:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i wodę. Składniki dobrze wymieszaj, a następnie kilka minut wyrabiaj ciasto na blacie i odstaw, żeby odpoczęło.
Rozwałkuj kawałek ciasta na cieniutki placek. Wycinaj szklanką kółeczka, na każde nakładaj po łyżeczce nadzienia z bobu.
Zlepiaj pierogi i odkładaj na posypane mąką tace lub blat.
Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku i gotuj partiami 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.  Podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego, lub z usmażonymi na maśle, na patelni przez 1-2 minuty- listkami szałwii. 

CHRUPIĄCE KROKIETY Z BOBU I GROSZKU
  • 1 szklanka ugotowanego groszku 
  • 1 szklanka ugotowanego bobu
  • świeże ulubione zioła ( ja wybrałam kolendrę)
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 50 g mąki z ciecierzycy 
  • 1 dymka, białe i zielone części, drobno posiekane
  • 1 zielona papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana
  • opcjonalnie kumin i kolendra do smaku 
  • sól i czarny pieprz do smaku
Ugotowany bób oraz zielony groszek zmiksuj pulsacyjnie z mąką oraz przyprawami. Uformuj krokieciki i odstaw do lodówki, aby dobrze się związały. Następnie smaż na oliwie, przewracając kilka razy aż uzyskasz złoty kolor. Podawaj z jogurtem doprawionym kuminem i kolendrą.
Więcej na ten temat