TORTILLA HISZPAŃSKA Z ŚWIEŻYM ZIELONYM GROSZKIEM
- 6 jajek
- 3 duże ziemniaki
- 100 g rozdrobnionego chorizo
- 2 cebule
- ½ szklanki świeżego zielonego groszku
- mięta, koperek lub inne ulubione zioła
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju lub oliwy z wytłoczyn (do smażenia)
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelnię wlej 3-5 łyżek oleju, wrzuć pokrojone ziemniaki i smaż kilka minut. Następnie odsącz je na sitku. Na patelni usmaż cebulę i inne dodatki - w tym wypadku chorizo. Zdejmij z ognia i odstaw (zostaw patelnię z tłuszczem do dalszego smażenia). Jajka roztrzep widelcem w misce z solą i pieprzem. Dodaj do nich podsmażone ziemniaki z cebulą oraz chorizo i groszek z ziołami. Rozgrzej patelnię, na której smażyły się ziemniaki i wlej masę ziemniaczano-jajeczną. Smaż, aż całość zacznie się ścinać na górze, co chwilę potrząsając patelnią wykonując koliste ruchy. Przykryj patelnię talerzem i obróć ją tak, by tortilla znalazła się na talerzu usmażoną stroną do góry. Zsuń tortillę z powrotem na patelnię surową stroną i nadal smaż kilka minut wykonując koliste ruchy by zaokrąglić boki. Usmażoną tortillę zsuń na czysty talerz i posyp ziołami.
PIEROGI Z NADZIENIEM Z BOBU I SZAŁWI
- 1 szklanka ugotowanego i wyłuskanego bobu
- 1 łyżka masła
- kilka świeżych listków szałwii
- 1 łyżka ( kopiasta) kwaśnej śmietany
- 1 łyżka startego sera typu parmezan
- 1 szklanka ulubionego sera ( ja użyłam koziego)
- 1 cebula drobno posiekana
- sól i pieprz do smaku
ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanka wrzątku
Farsz:
Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i dodaj cebulkę. Dorzuć porwane liście szałwii, smaż kilka minut . Bób rozgnieć widelcem, dodaj ser, cebulę z patelni, świeże zioła i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz skórką z cytryny.
Ciasto:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i wodę. Składniki dobrze wymieszaj, a następnie kilka minut wyrabiaj ciasto na blacie i odstaw, żeby odpoczęło.
Rozwałkuj kawałek ciasta na cieniutki placek. Wycinaj szklanką kółeczka, na każde nakładaj po łyżeczce nadzienia z bobu.
Zlepiaj pierogi i odkładaj na posypane mąką tace lub blat.
Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku i gotuj partiami 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego, lub z usmażonymi na maśle, na patelni przez 1-2 minuty- listkami szałwii.
CHRUPIĄCE KROKIETY Z BOBU I GROSZKU
- 1 szklanka ugotowanego groszku
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- świeże ulubione zioła ( ja wybrałam kolendrę)
- sok z 1 cytryny
- ok. 50 g mąki z ciecierzycy
- 1 dymka, białe i zielone części, drobno posiekane
- 1 zielona papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana
- opcjonalnie kumin i kolendra do smaku
- sól i czarny pieprz do smaku
Ugotowany bób oraz zielony groszek zmiksuj pulsacyjnie z mąką oraz przyprawami. Uformuj krokieciki i odstaw do lodówki, aby dobrze się związały. Następnie smaż na oliwie, przewracając kilka razy aż uzyskasz złoty kolor. Podawaj z jogurtem doprawionym kuminem i kolendrą.