Odwrócona zapiekanka
- Sos do zapiekanki:
- 100 g pieczarek
- 200 g keczupu
- 50 ml wody
- sól, pieprz
Pieczarki trzemy na tarce, następnie solimy i pieprzymy, miksujemy razem z keczupem. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- 400 g sera żółtego
- 1 chleb biały lub razowy
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g żurawiny suszonej
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 3 ząbki czosnku
- papier pergaminowy
Olej miksujemy z obranym czosnkiem. Chleb kroimy w plastry grubości 2 cm, a następnie każdy plaster w paluszki (2 cm). Gotowy chleb mieszamy z olejem czosnkowym i solą. Ser ucieramy na tarce, mieszamy z pieprzem i rozsypujemy na papierze pergaminowym. Chleb wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 8-10 min, aby się zrumienił. Papier z serem wkładamy do piekarnika na 10-15 min w temp. 120-130 stopni, tak aby ser się roztopił. Następnie wyjmujemy i układamy z brzegu paluchy chlebowe, całość zwijamy jak roladę pamiętając, aby przy każdym zawinięciu lekko docisnąć masę serową. Gotowy rulon dzielimy na plastry o grubości 3 cm. Podajemy z sosem.
Wytrawne Markizy
- 2 opakowania pumperniklu
- 200 g sera rokpol
- 1 filet ze śledzia w oleju
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Ser rokpol kruszymy. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Pumpernikiel smarujemy powstałym masłem, posypujemy serem i przykrywamy drugim posmarowanym plastrem pumperniklu. Całość dociskamy i wychładzamy w lodówce. Kroimy na cztery części w kwadraty.
Migdały prażone w soli
- 500 g migdałów
- 1,5 kg miałkiej soli
- 2 łyżki tymianku suchego
Sól grzejemy w rondlu przez około 10 min. Do gorącej w soli i wsypujemy migdały i tymianek. Prażymy migdały mieszając około 7 min. Gotowe migdały cedzimy nad zlewem przez metalowe sitko. Podajemy po przestygnięciu
Flagowa przekąska
- 1 płat ciasta francuskiego
- 200 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 400 g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki octu
- 50ml wody
- Tabasco do smaku
- 2 cebule białe
- 50 g masła
- natka do dekoracji
Ciasto rozkładamy na blaszce, nakłuwamy i pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia. Masło rozpuszczamy, dusimy cebulę mieszając około 10 min, dodajemy resztę składników, dusimy kolejne 5 min i miksujemy. Gotowe ciasto studzimy, smarujemy serkiem i pastą pomidorową. Podajemy z plastrami szynki parmeńskiej.