Przepis na ryż do sushi: Ryż opłukać pod bieżącą wodą na sitku, aż woda będzie czysta. Ryż płukać cztero, a nawet pięciokrotnie. Umyty ryż zalać 2 szklankami zimnej wody i odstawić na około 20 minut. Następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut, a potem jeszcze 10 minut na małym. W trakcie gotowania nie powinno się podnosić pokrywki ani za dużo mieszać ryżu. Po ugotowaniu warto jeszcze kilka minut potrzymać ryż pod przykryciem. Do ugotowanego, gorącego ryżu dodać wmieszane uprzednio składniki zalewy i zamieszać. Ryż nie powinien mieć kontaktu z metalem, najlepiej mieszać go metalową szpatułką w drewnianej lub szklanej miseczce. Przykryć go folią lub wilgotną ściereczką.
Nigiri sushi
- ryż do sushi
- wasabi
- ryba surowa (dowolnie: tuńczyk, łosoś, ryba maślana, makrela, węgorz unagi)
- krewetki rozmiar 6/12
Ugniatamy ryż dłonią zwilżoną w wodzie z octem. Formujemy wałeczek. Możemy dodać odrobinę wasabi oraz plasterek ryby (dowolnej surowej: tuńczyka, łososia). Krewetki tygrysie duże na nigiri: najpierw nadziewamy na patyk od szaszłyka, a potem gotujemy w wodzie osolonej z dodatkiem plastra cytryny. Studzimy pod zimną wodą i usuwamy pancerz. Przed położeniem na nigiri nacinamy wzdłuż i czyścimy. Makrela na nigiri: surowy filet z makreli marynujemy w soli 2 godziny, a potem w occie ryżowym 30 minut. Ściągamy skórę i kroimy w plasterki na nigiri. Można udekorować szczypiorkiem i świeżym, startym imbirem.
Hosomaki (z ogórkiem, z łososiem, z tuńczykiem, z rzepą oshinko)
- ryż do sushi
- wodorost nori
- wasabi
- dodatki (ogórek, łosoś, tuńczyk lub rzepa)
Ułożyć 1/2 arkusza nori na bambusowej macie wzdłuż, błyszczącą stroną do maty. Zwilżonymi dłońmi nabierać małą garść ryżu i rozkładać równomiernie na wodoroście, zostawiając na przeciwległym, dłuższym brzegu wodorostu ok. 1cm bez ryżu, aby po zwinięciu móc sushi skleić. Na drugim, dłuższym brzegu rozłożyć składnik, można dodać odrobinę wasabi. Zwijać, dociskając równomiernie. Koniec wodorostu pozostawiony bez ryżu. Zwinięty rulonik kroić na 6 kawałków.
Futomaki z łososiem i truflą
- ryż do sushi
- nori
- łosoś
- awokado
- japoński majonez
- wasabi
do dekoracji: trufle w oleju, ikra łososia, serek typu philadelphia
Matę do zwijania sushi owinąć folią spożywczą. Ułożyć 1/2 arkusza nori na bambusowej macie wzdłuż. Zwilżonymi dłońmi nabierać garść ryżu i rozkładać równomiernie na wodoroście, zostawiając na przeciwległym brzegu wodorostu trochę ryżu za krawędzią. Przełożyć wodorost z ryżem górą na dół. Na brzegu rozłożyć składniki nadzienia: wasabi, majonez, łosoś, awokado. Zwijać, dociskając równomiernie. Na wierzch ułożyć plastry łososia z truflami, ikrą i serkiem.
Temari sushi
- ryż do sushi,
- dodatki do wyboru: ryba maślana i tuńczyk
- krewetki, czarny kawior tobikko
- łosoś, rzodkiewka i ikura
- rzepa i czarny sezam
- ośmiornica ugotowane w plastry, sos chilli
- ogórek, nori
- cienki omlet z jajka
- ryba maślana i chilli
Temari sushi to sushi, gdzie ryż jest formowany w kulkę przy użyciu folii spożywczej. Na foli układamy dowolne dodatki. Przykrywamy ok. 1 łyżką ugotowanego ryżu i formujemy w kulkę przez folię.