GOFRY NA SŁODKO I NA SŁONO cz. 3

Fit gofry z awokado i jajkiem
Ciasto na gofry
  • 150g mąki jaglanej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka ( migdałowego)
Dodatki
  • 2 szt. awokado
  • sok z cytryny
  • szczypiorek
  • 4 jajka sadzone 
  • 200g boczku  w plastrach
  • 2 szt. papryki czerwonej i zielonej
  • 200g pomidorków koktajlowych 
  • 20 ml oliwy  rydzowej
Mąkę jaglaną wsypać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać roztopione masło lub olej, żółtka oraz mleko. Zmiksować na gładką masę, następnie odstawić na minimum pół godziny pod przykryciem. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 5 minut w zależności od mocy gofrownicy. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na  ednym gofrze. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i posypać szczypiorkiem. Na patelni zrumienić pokrojony w kosteczkę boczek, usmażyć jajka na maśle, doprawić solą i pieprzem. Jajka położyć na drugim gofrze, posypać pokrojonym boczkiem i udekorować pokrojoną na plasterki papryką lub pomidorkami koktajlowymi.

Bezglutenowe gofry dla facetów z czereśniami i boczkiem
Ciasto na gofry
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 0.3 szklanki wody gazowanej
  • 0.3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 szklanki mleka 
Dodatki do gofrów
  • garść rukoli
  • 300 g czereśni
  • 100 g cienko pokrojonego grillowanego boczku
  • 100 g plastrów szynki  szwarcwaldzkiej
  • 50 g sera korycińskiego
  • jajko sadzone
  • oliwa z oliwek
  • pomidor pokrojony w plasterki
Gofrownicę rozgrzać do najwyższej temperatury. Mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać mleko, olej, wodę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto nakładać do rozgrzanej gofrownicy i piec kilka minut do osiągnięcia złocistego koloru. Tak przygotowane gofry podawać z ulubionymi dodatkami

Tradycyjne gofry z marmoladą i owocami
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego 
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
Dodatki 
  • Marmolada truskawkowa 
  • Marmolada wiśniowa
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg czereśni
  • 200 g borówek
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę. Ciasto można odstawić aby odpoczęło. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 4 minuty. Nakładamy ciasto chochlą. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.