Fit gofry z awokado i jajkiem
Ciasto na gofry
- 150g mąki jaglanej
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g roztopionego masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka ( migdałowego)
Dodatki
- 2 szt. awokado
- sok z cytryny
- szczypiorek
- 4 jajka sadzone
- 200g boczku w plastrach
- 2 szt. papryki czerwonej i zielonej
- 200g pomidorków koktajlowych
- 20 ml oliwy rydzowej
Mąkę jaglaną wsypać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać roztopione masło lub olej, żółtka oraz mleko. Zmiksować na gładką masę, następnie odstawić na minimum pół godziny pod przykryciem. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodać je do masy i delikatnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 5 minut w zależności od mocy gofrownicy. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na ednym gofrze. Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i posypać szczypiorkiem. Na patelni zrumienić pokrojony w kosteczkę boczek, usmażyć jajka na maśle, doprawić solą i pieprzem. Jajka położyć na drugim gofrze, posypać pokrojonym boczkiem i udekorować pokrojoną na plasterki papryką lub pomidorkami koktajlowymi.
Bezglutenowe gofry dla facetów z czereśniami i boczkiem
Ciasto na gofry
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 0.3 szklanki wody gazowanej
- 0.3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
Dodatki do gofrów
- garść rukoli
- 300 g czereśni
- 100 g cienko pokrojonego grillowanego boczku
- 100 g plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 50 g sera korycińskiego
- jajko sadzone
- oliwa z oliwek
- pomidor pokrojony w plasterki
Gofrownicę rozgrzać do najwyższej temperatury. Mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać mleko, olej, wodę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto nakładać do rozgrzanej gofrownicy i piec kilka minut do osiągnięcia złocistego koloru. Tak przygotowane gofry podawać z ulubionymi dodatkami
Tradycyjne gofry z marmoladą i owocami
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jaja
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1 i 1/3 szklanki mleka
Dodatki
- Marmolada truskawkowa
- Marmolada wiśniowa
- 1 kg truskawek
- 0,5 kg czereśni
- 200 g borówek
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę. Ciasto można odstawić aby odpoczęło. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 4 minuty. Nakładamy ciasto chochlą. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.