Ajurwedyjska sałatka z fasolką MUNG
- 50g fasolki MUNG (wcześniej namoczonej ok. 10h w zimnej wodzie)
- 1 świeży ogórek (skrojony w drobną kostkę)
- 1 łyżki świeżej kolendry (poszatkowanej)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- Sok z połowy limonki
- Sól/pieprz wg smaku
Do podsmażenia:
- 1 szczypta Asafetidy
- 3szt. suszonego chilli
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 14-15 szt. liści curry
- Olej
Wrzucić wszystkie składniki do miski skropić limonką i dokładnie wymieszać
Odświeżająca sałatka z granatem
- 2 ugotowane ziemniaki (pokrojone w kostkę)
- Nasiona z ½ granatu
- ½ czerwonej cebuli (drobno poszatkowanej)
- ½ pomidora drobno skrojonego
- Mała garść świeżych liści mięty pieprzowej
Sos
- 1 łyżeczka czerwonego chilli w proszku
- 1 łyżeczka Chat Masala
- 1 łyżeczka kuminu w nasionach (wcześniej uprażonego na suchej patelni)
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju
- Sól do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą
Sałatka z Mango
- 0,5 mango drobno pokrojone
- ¼ czerwonej cebuli
- ¼ łyżeczki kuminu (uprażonego wcześniej na suchej patelni)
- ¼ łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka brązowego cukru
- Kilka liści świeżej mięty
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą w misce
Owocowe Lassi:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- Dowolny „miękki” owoc
- Opcjonalnie cukier
- Odrobina wody
Blendujemy wszystkie składniki ze sobą