Pytanie na Śniadanie

LEKKA KUCHNIA NA UPAŁY - czy pikantna kuchnia pomaga je przetrwać?

Ajurwedyjska sałatka z fasolką MUNG
  • 50g fasolki MUNG (wcześniej namoczonej ok. 10h w zimnej wodzie)
  • 1 świeży ogórek (skrojony w drobną kostkę)
  • 1 łyżki świeżej kolendry (poszatkowanej)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Sok z połowy limonki
  • Sól/pieprz wg smaku
Do podsmażenia:
  • 1 szczypta Asafetidy
  • 3szt. suszonego chilli
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 14-15 szt. liści curry
  • Olej
Wrzucić wszystkie składniki do miski skropić limonką i dokładnie wymieszać

Odświeżająca sałatka z granatem
  • 2 ugotowane ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • Nasiona z ½ granatu
  • ½ czerwonej cebuli (drobno poszatkowanej)
  • ½ pomidora drobno skrojonego
  • Mała garść świeżych liści mięty pieprzowej
Sos
  • 1 łyżeczka czerwonego chilli w proszku
  • 1 łyżeczka Chat Masala
  • 1 łyżeczka kuminu w nasionach (wcześniej uprażonego na suchej patelni)
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą

Sałatka z Mango
  • 0,5 mango drobno pokrojone
  • ¼ czerwonej cebuli
  • ¼ łyżeczki kuminu (uprażonego wcześniej na suchej patelni)
  • ¼ łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Kilka liści świeżej mięty
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą w misce

Owocowe Lassi:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • Dowolny „miękki” owoc
  • Opcjonalnie cukier
  • Odrobina wody
Blendujemy wszystkie składniki ze sobą
Więcej na ten temat