PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA - polędwiczka wieprzowa

Jajko ze szparagami, kaparami i domowym majonezem 
  • pęczek szparagów 
  • 1/2 główki sałaty masłowej
  • 50 g parmezanu w wiórkach 
  • 2 ekologiczne jajka
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
Majonez:
  • 2 ekologiczne żółtka 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 - 1 łyżki soku cytrynowego 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz
Przygotuj majonez: jajka sparz i oddziel żółtka od białek. W misce utrzyj żółtka z sokiem i solą. Ciągle mieszaj i wlewaj po kropelce olej, a gdy się połączy dodawaj, kolejne porcje. Po wmieszaniu kilku łyżek tłuszczu, zwiększ ilość wlewanego oleju - możesz go lać cienkim strumieniem, nadal ubijając masę trzepaczką. Dopraw majonez do smaku musztardą i przyprawami.  
Szparagi umyj, obierz i pozbaw twardych końcówek. Wrzuć do osolonego wrzątku z sokiem z cytryny i gotuj 5-7 minut - do miękkości. W tym czasie ułóż na talerzach sałatę, a na niej szparagi i jajko usmażone na półtwardo. Posyp sałatkę parmezanem, udekoruj majonezem, czarnuszką i szczypiorkiem. 

Polędwiczka wieprzowa z sosem truskawkowym 
Składniki na dwie porcje:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka sosu teriyaki 
Sos:
  • 500 g truskawek 
  • 100 g masła 
  • 150 g cukru muscovado - ciemnego 
  • laska cynamonu 
  • laska wanilii 
  • sok z 1 cytryny 
  • sól, pieprz 
Dodatkowo:
  • rukola 
  • pestki dyni 
  • 1 łyżka soku z cytryny
Mięso oczyść z błon, dopraw, natrzyj przyprawami, sosem i połową oliwy. Odstaw na 10 minut. Mięso obsmaż na rozgrzanych tłuszczach z każdej strony, po czym włóż do piekarnika - 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj sos. Cukier podgrzej z laskami wanilii i cynamonu (wanilię przetnij na pół). Gdy sos się zagotuje, dodaj oczyszczone owoce i sok z cytryny. Gotuj go na dużym ogniu, aż zredukuje się o połowę. Następnie zagęść masłem. Polędwiczkę pokrój w plastry i ułóż na talerzach. Udekoruj sosem, rukolą i pestkami dyni. 

Zapiekane truskawki w koglu moglu z wanilią i kruszonką 
Kogel mogel:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 500 g truskawek 
Kruszonka:
  • 50 g masła 
  • 50 g cukru 
  • 50 g mąki tortowej
dodatkowo:
  • świeża mięta 
  • dobrej jakości lody waniliowe 
W foremkach (kokilkach) ułóż oczyszczone truskawki. Składniki na kogel mogel wymieszaj i zalej nimi owoce. Kruszonkę zagnięć w palcach. Posyp nią owoce. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż się zezłoci.