SYCYLIJSKIE ZWYCZAJE OD KUCHNI - tonno con salsa

Kuba Steuermark i Giancarlo Russo w naszej kuchni o smakach Sycylii - jak gotować po sycylijsku?

Pasta alla norma con melanzana czyli makaron (Rigattoni) z sosem ze świeżych pomidorów, bakłażanem, bazylią, czosnkiem i tartym serem sycylijskim Primo Sale
Składniki na 5 osób: 
  • 500 g dobrej jakości makaronu Rigattoni
  • 1 kg słodkich gruszkowych pomidorów
  • 1 doniczka bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 bakłażanów
  • 200 g tartego sera sycylijskiego Primo Sale
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia
Wstaw wodę (4 litry) i mocno ją posól. Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój w kostkę. Bakłażany pokrój w plastry, zasyp solą i wstaw do durszlaka. Zakryj talerzykiem i obciąż aby pod wpływem soli pozbyć się wody. W głębokiej patelni podgrzej oliwę i 3 obrane, ale całe ząbki czosnku. Dodaj trochę poszarpanych liści bazylii i pomidory. Duś około 20 minut. Dodaj oliwę, sól i sprawdź ich smak. Bakłażany pokrój w paski, odsącz z nadmiaru wody i smaż na głębokim oleju aż będą rumiane. Odsącz na papierze. Dodaj do sosu. Gdy woda wrze, wrzuć makaron i gotuj o jedną minutę krócej niż jest napisane na opakowaniu. Ociekający wodą al dente wrzuć do sosu i całość połącz. Wykładaj, posyp serem i lekko skrop oliwą. Dekoruj bazylią
 
Verdura alla griglia con salsa salmoriglio czyli grillowane warzywa z sosem salmoriglio z ziół, oliwy, czosnku i cytryny
Składniki na 5 osób: 
  • 3 dymki, 
  • 1 papryka czerwona, 
  • 1 papryka żółta, 
  • 1 duży fenkuł, 
  • 8 szparagów zielonych, 
  • 1 bakłażan, 
  • 2 cukinie, 
  • 1 radicchio, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 cytryna (sok i skórka), 
  • świeże oregano, 
  • świeża szałwia, 
  • świeży rozmaryn
Warzywa umyj, osusz, pokrój w duże kawałki i plastry. Zgrilluj na patelni skrapiając je oliwą i lekko soląc. Aby były do końca miękkie, przełóż do metalowej miski i zakryj folią aby się zaparzyły. W międzyczasie zrób sos salmoriglio siekając wszystkie zioła i łącząc je ze skórką i sokiem z cytryny. Dopraw solą, wciśnij czosnek i całość zalej oliwą. Gdy wyjmiesz warzywa lekko skrop je sosem gdy są jeszcze ciepłe. 
 
Tonno con salsa di anchoa e caperi czyli tuńczyk na rukoli z sosem z kaparów i anchois
Składniki na 5 osób: 
  • 300 g plastrów tuńczyka, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 8 filetów anchois, 
  • skórka z jednej cytryny, 
  • 1 słoiczek kaparów, 
  • 1 opakowanie rukoli
Tuńczyka skrop oliwą, rozgrzej patelnię. Rozłóż rukolę na talerzu. Połącz w blenderze anchois, kapary, cytrynę i oliwę. Smaż tuńczyka bardzo krótko z jednej i drugiej strony, rozłóż na rukoli polej sosem.