Olsztyńskie plińce
- ziemniaki 1500 g
- cebula duża 1 szt.
- mleko około 100 ml
- mąka pszenna ok. 80 g
- jaja 2 szt.
- olej rzepakowy
- śmietana 18%
- czosnek 2 ząbki
- wędzona sielawa albo inna ryba 1 szt.
- cytryna 2 szt.
- mięta kilkanaście listków
- olej rzepakowy nierafinowany
Ziemniaki umyj i obierz a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo postąp z cebulą. Wymieszaj ziemniaki i cebulę, dczekaj kilka minut i odciśnij z nadmiaru soku. Teraz ziemniaki z cebulą zalej wrzącym mlekiem i wymieszaj, dodaj przesianą mąkę i roztrzepane jaja. Dopraw i dokładnie wymieszaj. Smaż małe placki na rozgrzanym oleju. Śmietanę połącz z utartym czosnkiem, solą i pieprzem. Na plackach nałóż troszkę śmietany, połóż kawałek wędzonej ryby i skrop sokiem z cytryny, dodatkowo posyp posiekaną miętą i polej odrobiną oleju rzepakowego nierafinowanego.
Pieczone warzywa z grillowanym boczkiem
- Olej rzepakowy
- Rozmaryn kilka gałązek
- Marchew 3-4 szt.
- Por 2 szt.
- Szalotka kilka szt.
- Brukiew 1 szt.
- Pietruszka 3 szt.
- Kalarepka 2 szt.
- Botwina kilka buraków
- Cytryna 2 szt.
- Olej rzepakowy nierafinowany
- boczek wędzony 400 g
Warzywa umyj i obierz, pokrój na podłużne kawałki i obtocz w oleju, posól i przesmaż na patelni lub grilluj, albo upiecz w 200 stopniach około 20 minut. Pod koniec smażenia albo pieczenia dorzuć igiełki rozmarynu. Boczek pokrój w plastry i podsmaż na rumiano. Wszystkie warzywa nałóż na talerz, skrop olejem i sokiem z cytryny, na wierzchu ułóż plastry boczku.
Chłodnik z zielonych z olejem rzepakowym
- Ogórek gruntowy 8 szt.
- Seler naciowy 4-5 łodyg
- Awokado Hass 1 szt.
- Limonka 2 szt.
- Jogurt/maślanka 1 L
- Koperek 1 pęczek
- Czosnek 1 ząbek
- Szczypior kilka listków
- Sól, pieprz
- Jaja 4 szt.
- Olej rzepakowy nierafinowany
Ogórki i seler pokrój w cieniutkie paseczki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i popieprz. Awokado zmiażdż widelcem na ciapkę i skrop sokiem z limonek. Wymieszaj zielone z jogurtem. Dodaj posiekany koperek. Jeśli lubisz dodaj zmiażdżony ząbek czosnku i wszystko wymieszaj. Ugotuj jaja na miękko. Chłodnik dopraw pieprzem i solą, nałóż do miski, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i polej olejem rzepakowym nierafinowanym.