Młode ziemniaczki gotowane cytrynowo - ziołowe z jogurtem
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 cytryna
1 pęczek pietruszki i szczypiorku
kilka liści mięty
2 łyżki jogurtu naturalnego
150 g boczku wędzonego
łyżeczka musztardy
pół suchej naturalnej bułki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki zalać wrzątkiem z solą, gotować na małym ogniu 15 minut. Jeszcze ciepłe pokroić na 4 cząstki. Dodać utartą skórkę z połowy cytryny, wycisnąć sok z cytryny i polać nim ziemniaki, następnie wymieszać. Dodać pokrojone zioła, musztardę i jogurt. Boczek pokroić w cienkie słupki, włożyć na rozgrzaną patelnię, wysmażyć tłuszcz tak, aby stały się chrupiące. Wyłożyć z patelni bez tłuszczu i posypać nimi ziemniaki. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokruszoną bułkę i zarumienioną również posypać na wierzch ziemniaków.
ZIEMNIAKI Z PIEKARNIA
Składniki:
2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach o średnich bulwach
20 dag pomidorków koktajlowych
dwie młode cebulki
szpinak
mozzarella w małych kulkach
boczek wędzony
swojska kiełbasa
rozmaryn
sól i pieprz do smaku
dwie łyżki oleju
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach we wrzącej, posolonej wodzie ( 15 minut). Odcedzić, po ostygnięciu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozduszać je ręką, polać olejem. Ułożyć pomidorki koktajlowe między ziemniakami, wszystko posypać solą i pieprzem, pokrojoną cebulką oraz rozmarynem. Piec w piekarniku przez ok. 8 minut w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na ziemniakach pozostałe składniki i piec przez kolejne 8 minut.
MUFFINKI ZIEMNIACZANE (ok. 12 sztuk)
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
½ szklanki oleju
2 szklanki ziemniaków gotowanych w łupinkach dzień wcześniej, młodych (ok. 300 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Skórka i sok z połówki cytryny
Drobno pokruszone, sparzone orzechy włoskie (pół szklanki)
Sezonowe owoce
Ciasto:
Jajka utrzeć z cukrem, tak długo aż staną się białe. Do tak przygotowanej masy dodać w pierwszej kolejności olej i obrane, utarte ziemniaki, sodę, następnie cytrynę z orzechami i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym ciastem napełnić papilotki do muffinek i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Podajemy z sezonowymi owocami.