Pytanie na Śniadanie

MŁODE ZIEMNIAKI W ROLI GŁÓWNEJ - Muffinki ziemniaczane

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Młode ziemniaczki gotowane cytrynowo - ziołowe z jogurtem
Składniki: 
2 kg ziemniaków
1 cytryna 
1 pęczek pietruszki i szczypiorku 
kilka liści mięty
 2 łyżki jogurtu naturalnego 
150 g boczku wędzonego 
 łyżeczka musztardy 
 pół suchej naturalnej bułki 
sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: Umyte ziemniaki zalać wrzątkiem z solą, gotować na małym ogniu 15 minut. Jeszcze ciepłe pokroić na 4 cząstki. Dodać utartą skórkę z połowy cytryny, wycisnąć sok z cytryny i polać nim ziemniaki, następnie wymieszać. Dodać pokrojone zioła, musztardę i jogurt. Boczek pokroić w cienkie słupki, włożyć na rozgrzaną patelnię, wysmażyć tłuszcz tak, aby stały się chrupiące. Wyłożyć z patelni bez tłuszczu i posypać nimi ziemniaki. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokruszoną bułkę i zarumienioną również posypać na wierzch ziemniaków. 

ZIEMNIAKI Z PIEKARNIA

 Składniki: 
2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach o średnich bulwach 
 20 dag pomidorków koktajlowych 
 dwie młode cebulki 
szpinak 
mozzarella w małych kulkach 
 boczek wędzony 
swojska kiełbasa 
rozmaryn 
sól i pieprz do smaku 
dwie łyżki oleju 

Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w mundurkach we wrzącej, posolonej wodzie ( 15 minut). Odcedzić, po ostygnięciu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozduszać je ręką, polać olejem. Ułożyć pomidorki koktajlowe między ziemniakami, wszystko posypać solą i pieprzem, pokrojoną cebulką oraz rozmarynem. Piec w piekarniku przez ok. 8 minut w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na ziemniakach pozostałe składniki i piec przez kolejne 8 minut. 

MUFFINKI ZIEMNIACZANE (ok. 12 sztuk) 

Składniki: 
4 jajka 
1/2 szklanki cukru 
 ½ szklanki oleju
 2 szklanki ziemniaków gotowanych w łupinkach dzień wcześniej, młodych (ok. 300 g) 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
 Skórka i sok z połówki cytryny 
Drobno pokruszone, sparzone orzechy włoskie (pół szklanki) 
Sezonowe owoce 

 Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem, tak długo aż staną się białe. Do tak przygotowanej masy dodać w pierwszej kolejności olej i obrane, utarte ziemniaki, sodę, następnie cytrynę z orzechami i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ciastem napełnić papilotki do muffinek i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podajemy z sezonowymi owocami.

Więcej na ten temat