Tort bezowy CZERWIŃSKIEGO z rabarbarem
- 5 białek
- 250 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 400 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ziaren wanilii
- 300 g zimnej śmietany 36%
- 300g zimnego mascarpone
- 1 łyżeczka wanilii
- liście mięty
Piekarnik rozgrzej do 100 °C. Na papierze do pieczenia narysuj koło 20 cm. Papier odwróć na drugą stronę i wyłóż nim blachę do pieczenia. Do dużej miski dodaj białka (pilnuj, aby nie było żółtka) i rozpocznij ubijanie. Dodaj szczyptę soli. W trakcie ubijania dodawaj partiami cukier. Do gęstej piany „bezy” dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Ubijaj, aż połączą się składniki. Gotowa beza jest lśniąca i nie wyczuwasz pod palcami kryształków cukru. Ubitą na sztywno bezę przełóż na papier do pieczenia i włóż do piekarnika na 2,5h. Po tym czasie otwórz piekarnik, aby ostygł. Nie wyjmuj gorącej bezy z piekarnika, ponieważ popęka. Rabarbar pokrój na równe kawałki, przełóż go do rondla i dodaj pokrojone truskawki, cukier oraz wanilię. Dodaj odrobinę wody. Gotuj, aż owoce będą miękkie a woda odparuje. Ostudź. Śmietankę oraz mascarpone ubij na sztywną masę z dodatkiem ziaren wanilii. Ostudzoną bezę udekoruj przygotowanym kremem, następnie całość polej musem rabarbarowym. Udekoruj truskawkami i świeżą miętą.
Lemoniada z rabarbarem i truskawkami
- 600 g rabarbaru
- 2 jabłka
- 1,5 litra wody
- 50 g cukru brązowego
- 2 limonki
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka miodu
- 400 g truskawek
- pęczek mięty
- pęczek melisy
- kostki lodu
Rabarbar należy obrać i pokroić na równe kawałki. Dodaj pokrojone w ćwiartki jabłko oraz pół pęczka mięty i melisy. Następnie zalej wodą. Dodaj cukier i gotuj przez 10 minut. Wystudź. Do wystudzonego naparu dodać sok z limonki, pomarańczy, a jeżeli jest mało kwaśny to również sok z cytryny. Jeżeli jest taka konieczność można dosłodzić miodem do smaku. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Schłodzony napar przecedzić do dzbanka, dodać pokrojone w połówki truskawki, plastry cytryny, pomarańczy oraz limonki. Doprawić świeżymi ziołami. Dzbanek uzupełnić kostkami lodu.