Pytanie na Śniadanie

POTRAWY NA WYNOS - Pad Thai z krewetkami

Pad thai - podstawa 
 2 op. makaronu ryżowego wstążek 
Sos rybny 
 Pasta z tamaryndowca 
 Kolendra 
500 g orzechów ziemnych w łupinach 
4 limony 
100 g prażonej cebulki 
 Dymka Sriracha 
 Cukier brązowy 

 Dwie łyżki pasty z tamaryndowca połącz z sokiem z limonki, 6 łyżkami sosu rybnego i 2 łyżkami cukru, tak aby powstała rzadka pasta. Makaron namocz w letniej wodzie 15-20 min 

 Pad thai z kurczakiem

300 g piersi z kurczaka 
3 szalotki lub 1 biała cebula 
100 g kiełków soi 
100 g tofu
 2 jajka 
1 strączek chilli 

 Usmaż obrane orzechy ziemne na lekko brązowy kolor i zdejmij z patelni. Kurczaka pokrój w cienkie plastry, szalotki w pióra, tofu w kostkę wielkości kciuka. Pokrojonego kurczaka lekko natłuść i zmieszaj z posiekanym chilli. Kurczaka wrzuć na rozgrzany tłuszcz, po 30 sek. dodaj szalotkę, tofu, przemieszaj, dodaj odsączony makaron, przemieszaj. Dodaj pastę do pad thai, przemieszaj, zgarnij makaron na brzegi tak aby w środku powstało miejsce na jajko. Wbij jajko i delikatnie mieszając zetnij je. Następnie wymieszaj z makaronem. Dodaj kiełki, posiekaną dymkę. Gotowy makaron wyłóż i podawaj z prażonymi orzechami, prażoną cebulką. Na stole postaw sos rybny, cukier i sos sriracha, posiekaną kolendrę, aby każdy mógł sam sobie doprawić swój pat thai. 

 Pad thai z krewetkami 
 300 g krewetek rozmiar 31/40
 3 szalotki lub 1 biała cebula 
100 g kiełków soi 
100 g tofu 
2 jajka 

 Usmaż obrane orzechy ziemne na lekko brązowy kolor i zdejmij z patelni. Krewetki rozkrój wzdłuż po obraniu, szalotki w pióra, tofu w kostkę wielkości kciuka. Krewetki zmieszaj z posiekanym chilli. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz, po 30 sek. dodaj szalotkę, tofu, przemieszaj, dodaj odsączony makaron, przemieszaj. Dodaj pastę do pad thai, przemieszaj, zgarnij makaron na brzegi tak, aby w środku powstało miejsce na jajko. Wbij jajko i delikatnie mieszając zetnij je. Następnie wymieszaj z makaronem. Dodaj kiełki, posiekaną dymkę. Gotowy makaron wyłóż i podawaj z prażonymi orzechami, prażoną cebulką. Na stole postaw sos rybny, cukier i sos sriracha, posiekaną kolendrę, aby każdy mógł sam sobie doprawić swój pat thai.
Więcej na ten temat