SŁODKIE PARTY NA DZIEŃ DZIECKA - lemoniada rabarbarowa

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 


Składniki: 
Ciasto: 
3 szklanki mąki tortowej (lub 1:1 z razową) 
1 i 1/3 szklanki cukru 
1 szklanka oleju 
1 szklanka jogurtu naturalnego 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek 
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
1 kg truskawek 

Kruszonka: 
100 g masła 
100 cukru 
100 g mąki tortowej 

 Przygotowanie: Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Dodaj olej j jogurt, zmiksuj dokładnie. Mąkę i proszek przesiej do ciasta. Wymieszaj dokładnie. Ciasto przelej do formy z papierem do pieczenia o rozmiarze ok. 25x35 cm. W ciasto powtykaj obrane truskawki. Kruszonkę zagnieć w palcach i posyp nią ciasto. Piecz 45-50 minut w 180 stopniach.

Mini pizze hawajskie 

Składniki na 8 sztuk: 
500 g mąki 00 lub poznańskiej 
200-250 ml ciepłej wody 
1 łyżeczka drożdży suszonych 
 1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru 
3 łyżki oliwy 

Sos: 
4 łyżki ketchupu 
250 ml gładkiego przecieru z pomidorów 
 1 łyżeczka oregano 

 Dodatkowo: 
1 puszka ananasa 
350 g tartej mozzarelli 
150 g szynki w plasterkach 
świeża bazylia 

 Przygotowanie: Dróżdże wymieszaj z cukrem i wodą. Dodaj do mąki. Wyrabiaj lekko, po czym dodaj sól i oliwę. Wyrób gładkie ciasto i odłóż je na godzinę w misce owiniętej folią. W tym czasie wymieszaj składniki sosu, pokrój ananasa i szynkę. Następnie uformuj z ciasta nieduże okrągłe placki. Smaruj je sosem, posypuj serem, układaj dodatki i piecz na papierze do pieczenia w 220 stopniach przez 10-15 minut, w zależności od mocy Twojego pieca. Gotowe pizzerinki podawaj z sosem pomidorowym. 

 Puszyste pancakes z truskawkami 

 Składniki na naleśniki: 
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 
1 szklanka mleka 
3 łyżki cukru 
3 łyżki stopionego masła 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 żółtko z jaja
 3 białka z jaja 
 szczypta soli 
ewentualnie 1 łyżka cukru z wanilią 
 masło do smażenia 

Dżem truskawkowy: 
500 g truskawek 
80-100 g cukru 
sok z 1/2 cytryny 

 Dodatkowo: 
300 g truskawek 
200 g borówek 
świeża mięta 
miód 
cukier puder 

 Przygotowanie: Wymieszaj sypkie składniki: mąkę, cukry i proszek. Osobno wymieszaj mokre: mleko, żółtko i stopione masło. Białka ubij z solą. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, a na końcu delikatnie połącz je z białkami. Smaż placki na lekko natłuszczonej patelni. Najpierw pod przykryciem, a po obróceniu bez. Podawaj z owocami lub dżemem. Dżem: smaż oczyszczone truskawki z cukrem, przez 2-3 minuty, po czym dodaj sok. Smaż je jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje - 5-8 minut. 

 Lemoniada rabarbarowa: 
Składniki: 
3 laski rabarbaru 
sok z 2 cytryn 
garść świeżej mięty 
miód do smaku 
1 l wody mineralnej

 Przygotowanie: Rabarbar umyj i pokrój w 5-8 cm kawałki. Zalej je 1 l wody i ugotuj kompot - gotuj go ok. 20-25 minut. Kompot Przestudź i przelej przez sito. Gotowy wymieszaj z resztą składników i miodem do smaku. Podawaj lekko schłodzoną. Tak samo można przygotować lemoniadę z truskawek.