Foccacia z włoskimi wędlinami i piklami
500 g mąki
300 ml wody
opakowanie drożdży suszonych
1 łyżka cukru
1 łyżka soli morskiej
3 łyżki oliwy
sól
rozmaryn
kilka różnych włoskich wędlin
kilka różnych piklowanych warzyw:
Przepis: Mąkę, drożdże, sól oraz cukier wymieszać, dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko wyrobić i wyłożyć do formy. Ponownie odstawić na krótko do wyrośnięcia. Oliwę wymieszać z odrobiną wody, następnie zrobić palcami charakterystyczne dla foccaci wgłębienia. Posypać gruboziarnistą solą i rozmarynem, polać oliwą z wodą. Piec ok. 20 minut w temp.190 stopni.Wyciągnąć foccacię, kroić w grube plastry, skropić oliwą i ciepłą podawać z dodatkami: warzywa i wędliny.
Gnudi z ricottą, miętą i parmezanem
1 kg ricotty
100 g tartego parmezanu
1 cała gałka muszkatołowa
200 g mąki semolina
1 pęczek świeżej mięty
sól i pieprz
100 g masła
Przełóż ricottę do miski, dodaj szczyptę soli i zmielonego czarnego pieprzu. Zetrzyj do środka parmezan i zetrzyj trochę gałki. Całość połącz w jednolitą masę i uformuj z niej około 40 kulek o średnicy 3cm. Wysyp semolinę na blachę i obtocz wszystko kulki z ricotty. Całość włóż do lodówki na kilka godzin. Gotuj gnudi w mocno osolonej wodzie przez około 3 minuty, a następnie wyciągaj je i wrzucaj na pieniące się masło na patelnie. Smaż krótko, a pod koniec dodaj miętę.
Makaron tagliatelle z krewetkami, chilli, natką pietruszki i cytryną
500 g tagliatelle
300 g
mrożonych surowych krewetek
2 papryczki chilli
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki,
2 cytryny
sól, pieprz
100 g masła
oliwa z oliwek
Wstaw 4 litry wody, mocno ja osól i zagotuj. Rozmroź krewetki, umyj je, osusz i zdejmij pancerze. Skrop oliwą z oliwek i posól. Natkę pokrój drobno. Podobnie papryczki chilli i czosnek. Zetrzyj skórkę (2 cytryny) i wyciśnij sok z jednej z nich. Wrzuć makaron do wrzącej wody. Ugotuj makaron. Rozgrzej 2 patelnie i gdy makaron jest prawie gotowy wlej na nie oliwę. Podsmaż krótko chilli i czosnek i wrzuć na nie krewetki. Po około minucie zacznij na patelnie dodawać ociekający woda makaron. Całość podrzucaj i łącz sos z chilli, czosnkiem i krewetkami. Pod koniec podziel masło na pół i wrzuć na obie patelnie. Całość szybko zemulguj. Posyp natką pietruszki.
Sałatka z fenkuła, sałaty rzymskiej, chilli i ziół
2 serca rzymskich sałat
1 fenkuł
1 papryczka chilli
50 g startego parmezanu
500 ml maślanki
sól, pieprz
1 pęczek mięty
oliwa z oliwek
Sałaty przekrój w ćwiartki, a fenkuła zetrzyj na tarce w cienkie plastry. Skrop oliwą i posól. Chilli potnij drobno, dodaj starty parmezan, poszatkowaną miętę, popieprz i całość zalej odrobiną oliwy. Wymieszaj i połącz z maślanką. Wstaw dressing do lodówki na pół godziny. Zanurz sałaty i fenkuła w dressingu, wykładaj.