Pytanie na Śniadanie

Makaron tagliatelle z krewetkami, chilli, natką pietruszki i cytryną

Foccacia z włoskimi wędlinami i piklami 
500 g mąki 
 300 ml wody 
opakowanie drożdży suszonych 
1 łyżka cukru 
1 łyżka soli morskiej 
3 łyżki oliwy 
sól 
rozmaryn 
kilka różnych włoskich wędlin
 kilka różnych piklowanych warzyw: 

 Przepis: Mąkę, drożdże, sól oraz cukier wymieszać, dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko wyrobić i wyłożyć do formy. Ponownie odstawić na krótko do wyrośnięcia. Oliwę wymieszać z odrobiną wody, następnie zrobić palcami charakterystyczne dla foccaci wgłębienia. Posypać gruboziarnistą solą i rozmarynem, polać oliwą z wodą. Piec ok. 20 minut w temp.190 stopni.Wyciągnąć foccacię, kroić w grube plastry, skropić oliwą i ciepłą podawać z dodatkami: warzywa i wędliny. 

 Gnudi z ricottą, miętą i parmezanem 
 1 kg ricotty 
100 g tartego parmezanu 
1 cała gałka muszkatołowa 
200 g mąki semolina 
1 pęczek świeżej mięty 
 sól i pieprz 
100 g masła 

 Przełóż ricottę do miski, dodaj szczyptę soli i zmielonego czarnego pieprzu. Zetrzyj do środka parmezan i zetrzyj trochę gałki. Całość połącz w jednolitą masę i uformuj z niej około 40 kulek o średnicy 3cm. Wysyp semolinę na blachę i obtocz wszystko kulki z ricotty. Całość włóż do lodówki na kilka godzin. Gotuj gnudi w mocno osolonej wodzie przez około 3 minuty, a następnie wyciągaj je i wrzucaj na pieniące się masło na patelnie. Smaż krótko, a pod koniec dodaj miętę. 

 Makaron tagliatelle z krewetkami, chilli, natką pietruszki i cytryną 

 500 g tagliatelle 
300 g mrożonych surowych krewetek 
 2 papryczki chilli 
1 ząbek czosnku 
1 pęczek natki pietruszki, 
2 cytryny 
sól, pieprz 
100 g masła
 oliwa z oliwek 

 Wstaw 4 litry wody, mocno ja osól i zagotuj. Rozmroź krewetki, umyj je, osusz i zdejmij pancerze. Skrop oliwą z oliwek i posól. Natkę pokrój drobno. Podobnie papryczki chilli i czosnek. Zetrzyj skórkę (2 cytryny) i wyciśnij sok z jednej z nich. Wrzuć makaron do wrzącej wody. Ugotuj makaron. Rozgrzej 2 patelnie i gdy makaron jest prawie gotowy wlej na nie oliwę. Podsmaż krótko chilli i czosnek i wrzuć na nie krewetki. Po około minucie zacznij na patelnie dodawać ociekający woda makaron. Całość podrzucaj i łącz sos z chilli, czosnkiem i krewetkami. Pod koniec podziel masło na pół i wrzuć na obie patelnie. Całość szybko zemulguj. Posyp natką pietruszki. 

 Sałatka z fenkuła, sałaty rzymskiej, chilli i ziół 

2 serca rzymskich sałat 
1 fenkuł 
1 papryczka chilli 
50 g startego parmezanu 
500 ml maślanki 
sól, pieprz 
1 pęczek mięty
 oliwa z oliwek 

 Sałaty przekrój w ćwiartki, a fenkuła zetrzyj na tarce w cienkie plastry. Skrop oliwą i posól. Chilli potnij drobno, dodaj starty parmezan, poszatkowaną miętę, popieprz i całość zalej odrobiną oliwy. Wymieszaj i połącz z maślanką. Wstaw dressing do lodówki na pół godziny. Zanurz sałaty i fenkuła w dressingu, wykładaj.
Więcej na ten temat