5 i 10 latek: Słodkie serduszka dla mamy
- 6 kromek chleba tostowego
- forma do wykrwania ciastek w kształce serduszka
- 6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego
- kolorowe posypki
- jadalne kwiaty np. bratki, róże stokrotki
- truskawki
Pomóż dziecku wykroić z chleba serduszka. Uszykuj mu dekoracje w miseczkach i niech dzieją się cuda – 5-latek samodzielnie rozsmauje krem i udekoruje słodkie tosty.
15 latek: muffinki z płynnym wnętrzem, czekoladą, owocami i cukrem fiołkowym
Składniki: 12-14 sztuk
Ciastka:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g kakao
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka L
- 200 ml oleju
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
cukier fiolkowy:
- 100 g cukru kryształu
- garść listków fiołków
dodatkowo:
- krem czekoladowy do posmarowania
- 200 g galaretek w czekoladzie
- truskawki
- mięta
- jadalne kwiaty, np. fiołki lub bratki
- forma do muffinów
- papierowe papilotki do babeczek
Cukier fiołkowy: rozetrzyj cukier w moździeżu lub zmiksuj w miskerze. Odstaw. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Dodaj olej i ubijaj jeszcze 2-3 minuty. Wlej jogurt, wymieszaj i wsyp suche składniki, najlepiej jeśli wcześniej je przesiejesz przez sito. Przełóż ciasto do foremek. W każde ciastko wciśnij czekoladową galaterkę. Piecz w 170 stopniach przez 25-30 minut. Gotowe ostudź. Babeczki posmaruj kremem, posyp cukrem i udekoruj owocami oraz liskami fiołków.
20-latek: Różany tort z mascarpone, owocami i kwiatami
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g mąki tortowej
- 5 jajek L
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3 łyżeczki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
krem:
- 500 g serka mascarpone
- 300 g białej czekolady
poncz:
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki wody różanej
- 150 ml wody mineralnej
dodatkowo:
- 100 g konfitury z płatków róży
- truskawki
- płatki róży
Ciasto: Miękkie masło ubij z cukrami pudrem. Dodawaj po 1 jajku, każde następne, aż wcześniejsze połączy się masą. Dodaj też skórkę z cytryny. Masę wymieszaj z przesianą z proszkiem mąką. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut. Gotowe, już chłodne, przetnij na pół. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. I ciepłą wymieszaj z mascarpone i cukrem. Odstaw. Składniki ponczu wymieszaj. Ciasto nasącz ponczem. Przełóż konfiturą i kremem, udkoruj owocami i płatkami róży.