RUSTYKALANA TARTA Z TRUSKAWKAMI I TYMIANKIEMCIASTO:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 75 g cukru
- 1/2 szklanki zimnej wody
NADZIENIE:
- 500 g truskawek
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka zmielonych migdałów
- skórka z limonki
- kilka gałązek tymianku
KREM:
- 500 g śmietanki 30 %
- 100 g białej czekolady
- 250 g mascarpone
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wraz z cukrem i masłem wrzuć do miksera i szybko wyrób na tzw. bułkę tartą. Następnie wlej zimną wodę i szybko zagnieć całość. Im krócej wyrabiamy tym lepiej. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na ok 30 min. Truskawki potnij na plasterki. Wszystkie suche składniki wymieszaj i obsyp nimi truskawki. Podgrzej ok 1/2 śmietanki a następnie dodaj białą czekoladę. Dobrze wymieszaj aby czekolada się dobrze rozpuściła. Resztę śmietany ubij z mascarpone. Chłodną białą czekoladę lekko ubij i wmieszaj do masy z mascarpone. Rozwałkuj cienko ciasto, na środku wyłóż nadzienie i posyp skórką z cytryny oraz tymiankiem. Boki podwiń do środka aby farsz nie wypłynął, następnie posmaruj je jajkiem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz w piekarniku ok 20 min. w 180 st. C. Podawaj z kremem z białej czekolady.
TARTALETKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I TRUSKAWKAMI
- 2 płaty ciasta francuskiego
NADZIENIE:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 laska cynamonu
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6 dużych żółtek
- kilka truskawek
- cukier puder lub cynamon do posypania
Wymieszaj rózgą kuchenną trochę mleka z 3 łyżkami przesianej mąki pszennej. Nie może być grudek. Zagotuj wodę z laską cynamonu i cukrem oraz mlekiem - doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Wyjmij cynamon i całość przelej do mleka z mąką, wymieszaj. Żółtka ubij na puszystą pianę. Dodaj do reszty i oprowadź do wrzenia, mieszaj aż lekko zgęstnieje. Z ciasta francuskiego wytnij kółka o średnicy nieco większej niż średnica gniazd, tak by ciasto po wyłożeniu zajęło dno i boki foremek. Do gniazdek z ciasta przelej mieszankę, nalewając ją do 3/4 wysokości boków ciasta . Na koniec włóż kilka plasterków truskawek. Piecz w temperaturze 290st. C przez około 8-9 minut. Posyp cukrem pudrem lub cynamonem.
TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- ziarenka wanilii
- skórka z pomarańczy
- 100 ml wody różanej
POSYPKA:
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka ciasteczek
- 50 g oleju kokosowego
- kardamon
- lody waniliowe lub jogurt
Truskawki przekrój na połówki lub ćwiartki. Zasyp je suchymi składnikami oraz skórką z cytryny i zalej wodą różaną. Wyłóż całą zawartość do naczynia w którym wszystko zapieczesz. Składniki na posypkę wymieszaj w misce a następnie posyp deser po wierzchu. Zapiekaj w piecu, w ok. 190 st. C przez ok 25min., aż zarumieni się góra. Podawaj z lodami lub jogurtem naturalnym.