Truskawkowy słoik - bezglutenowa owsianka z musem truskawkowym
- 1 szkalnka bezglutenowych płatków owsianych
- 1 I 1⁄2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 laska wanilii
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- Mus z truskawek
- Do ozdobienia migdały I wiśnie (mrożone mogą być)
Płatki owsiane, mleko migdałowe, chia, syrop klonowy, wanilię, cynamon wlewamy do słoika. Mieszamy delikatnie I wstawiamy zamknięty słoik do lodówki na noc lub po 2h wyjmujemy. Nakładamy naprzemiennie z dżemem do drugiego słoika. Na wierzch dodajemy wiśnie I migdały.
Mus z truskawek
- 2 szklanki truskawek
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki chia
Wrzucamy truskawki I syrop klonowy do blendera I miksujemy. Przekładamy do słoika I dodajemy chia. Wkładamy do lodówki na min 4 h.
Wegański sernik z malinami
Baza:
- 1⁄2 szklanki orzechów pecan
- 3⁄4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- Szczypta soli
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
Środek:
- 1 I 1⁄2 szkalnki nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
- 1 puszka mleka kokosowego do gotowania
- 1⁄4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego z zapachem
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 laska wanilii
Malinowa góra:
- 1 szklanka świeżych malin
- 1 łyżka syropu klonowego
Do blendera jeśli jest mocny (może być ręczny ) wrzucamy orzechy pecan, płatki owsiane I blendujemy. Dodajemy daktyle I trochę wody I ponownie blendujemy. Na niewielką blachę z papierem do pieczenia nakładamy bazę I wkładamy do zamrażarki. Do blendera wrzucamy nerkowce I blendujemy na krem. Odstawiamy. Do czystego blendera wlewamy mleko kokosowe z puszki ( tylko gęstą część bez wody) tak by się ubiło. Do ubitego mleka dokładamy olej kokosowy, syrop klonowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, wanilię I blendujemy lub ubijamy ubijaczka w misce. Zblendowane nerkowce dodajemy do masy z mleka kokosowego I delikatnie mieszamy szpatułką. Nalewamy wszystko na bazę. Do blendera wrzucamy maliny I syrop klonowy I blendujemy. Nakładamy sos malinowy na nasz sernik I rysujemy nożem ósemki. Wkładamy do zamrażarki na 2h.