Pytanie na Śniadanie

POMYSŁOWE I ZDROWE DANIA - komosa ryżowa ze szparagami

Komosa ryżowa ze szparagami z cytrynowym tahini
  • 1 paczka zielonych szparagów
  • 1 słoiczek cieciorki ( bez konserwantów najlepiej bio)
  • 1 cytryna (sok I skórka)
  • 1 szkalnka świeżej mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 1⁄4 soku z lemonki
  • 1⁄2 szklanki tahini ( pasta sezamowa)
  • Sól morska
  • Pieprz
  • 1⁄2 szklanki pistacji bez skorupek
  • 1 szklanka komosy ryżowej
Gotujemy przepłukaną wcześniej komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na 3-5 min. W miseczce mieszamy cieciorkę,startą skórkę z cytryny, sztyptę soli I pieprzu. Odstawiamy. Do blendera wrzucamy tahini, sok z lemonki, miętę, miód, 1⁄2 szklanki wody, szczyptę soli. Blendujemy. Szparagi kroimy lub obieraczką do warzyw obieramy tworząc długie wstążki. Mieszamy ugotowaną komosę ze szparagami, marynowaną cieciorkę. Na wierzch dodajemy pistacje oraz sos tahini.

Niebo w słoiku – sałatka z sosem borówkowym
Sos:
  • 1 szklanka borówek (mrożonych lub świeżych)
  • 1⁄4 lub 1⁄2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok I starta skórka z pomarańczy
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • Sól I pieprz
Sałata:
  • 3 – 4 łyżki sosu z borówek
  • Garść zółtych pomidorków cherry
  • Garść kapusty białej lub czerwonej
  • garść borówek
  • 2 dojrzałe czarne awokado
  • 1 duża żółta papryka
  • 1⁄2 szklanki migdałów
  • Torba szpinaku
Truskawkowy słoik - bezglutenowa owsianka z musem truskawkowym
  • 1 szkalnka bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 I 1⁄2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 laska wanilii
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • Mus z truskawek
  • Do ozdobienia migdały I wiśnie (mrożone mogą być)
Płatki owsiane, mleko migdałowe, chia, syrop klonowy, wanilię, cynamon wlewamy do słoika. Mieszamy delikatnie I wstawiamy zamknięty słoik do lodówki na noc lub po 2h wyjmujemy. Nakładamy naprzemiennie z dżemem do drugiego słoika. Na wierzch dodajemy wiśnie I migdały.

Mus z truskawek
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki chia
Wrzucamy truskawki I syrop klonowy do blendera I miksujemy. Przekładamy do słoika I dodajemy chia. Wkładamy do lodówki na min 4 h.

Wegański sernik z malinami
Baza:
  • 1⁄2 szklanki orzechów pecan
  • 3⁄4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • Szczypta soli
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
Środek:
  • 1 I 1⁄2 szkalnki nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
  • 1 puszka mleka kokosowego do gotowania
  • 1⁄4 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego z zapachem
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 laska wanilii
Malinowa góra:
  • 1 szklanka świeżych malin
  • 1 łyżka syropu klonowego
Do blendera jeśli jest mocny (może być ręczny ) wrzucamy orzechy pecan, płatki owsiane I blendujemy. Dodajemy daktyle I trochę wody I ponownie blendujemy. Na niewielką blachę z papierem do pieczenia nakładamy bazę I wkładamy do zamrażarki. Do blendera wrzucamy nerkowce I blendujemy na krem. Odstawiamy. Do czystego blendera wlewamy mleko kokosowe z puszki ( tylko gęstą część bez wody) tak by się ubiło. Do ubitego mleka dokładamy olej kokosowy, syrop klonowy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, wanilię I blendujemy lub ubijamy ubijaczka w misce. Zblendowane nerkowce dodajemy do masy z mleka kokosowego I delikatnie mieszamy szpatułką. Nalewamy wszystko na bazę. Do blendera wrzucamy maliny I syrop klonowy I blendujemy. Nakładamy sos malinowy na nasz sernik I rysujemy nożem ósemki. Wkładamy do zamrażarki na 2h.
Więcej na ten temat