WIOSENNA SAŁATKA
- kilka rzodkiewek pokrojonych na plasterki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 szklanka zielonego groszku
- zielony koperek, pietruszka i dymka
- 1 szklanka kaszy bulgur
SOS:
- sól, czarny pieprz do smaku
- olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- 1 łyżka octu np. jabłkowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
Zacznij od ugotowania kaszy bulgur, postępując według instrukcji na opakowaniu. Szparagi obieramy poniżej główek, następnie kroimy obieraczką na cienkie paski. Zielony groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy chwilę. Następnie hartujemy zimna wodą aby przerwać proces gotowania i zatrzymać piękny zielony kolor. Zioła siekamy drobno. Do ugotowanej kaszy dodajemy warzywa i zioła. Polewamy sosem. Doprawiamy do smaku i podajemy.
SZYBKA PASTA NA ZIELONO
- 200 g makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie
- zielone szparagi - 1 pęczek
- zielony groszek - 1 szklanka
- dymka - 1 pęczek
- szpinak baby - 1 szklanka
- oliwa do smażenia
- bazylia do ozdoby
- parmezan do posypania
- sól, pieprz, płatki chili
SOS:
- 1 avocado
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- bazylia według uznania
- sól, czarny pieprz
- sok z cytryny do smaku
Ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Wszystkie składniki na sos wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolita masę. Następnie obierz szparagi i pokrój je na 1-centymetrowe kawałki, zostawiając główki w całości. Ugotuj je razem z groszkiem w osolonej wrzącej wodzie. Następnie zahartuj w lodowatej wodzie aby przerwać proces gotowania i zatrzymać piękny zielony kolor. Dymkę posiekaj drobno. Przesmaż ją na oliwie, dopraw sola i pieprzem oraz płatkami chili. Następnie dodaj szpinak, po chwili zielone warzywa i ugotowany makaron. Wszystko zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku i posyp startym parmezanem.
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
- 2 szalotki drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- por- część biała pokrojona na talarki
- białe szparagi pokrojone w mniejsze kawałki
- 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego
- 100 g śmietanki 30 %
- sól i czarny pieprz do smaku
- oliwa truflowa
- kiełki lub mikro zioła ulubione do ozdoby
- oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia
Zacznij od przesmażenia szalotki, czosnku i pora. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć pokrojone szparagi i chwilę je przesmaż. Następnie wszystko zalej bulionem i gotuj kilka minut aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietankę, oliwę truflową do smaku i wszystko dokładnie zmiksuj. Podawaj z zielonym akcentem ( mikro zioła, kiełki itp) oraz oliwą truflową
PIKLE NA ZIMĘ
- 1/2 litra wody
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 3/4 łyżki soli
- 1/2 łyżki cukru
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- koper włoski
- suszone chili
- ziarna kolendry
Doprowadź do wrzenia: wodę, ocet jabłkowy, sól i cukier. Do czystego słoika dodaj czosnek, koper, chili, kolendrę. Szparagi włóż do słoika i zalej schłodzoną mieszaniną. Pozostaw w lodówce na co najmniej 5 dni. Przechowywać w lodówce przez okres do 3 miesięcy. Jeśli chcesz aby wykorzystać je w zimowe wieczory musisz zapasteryzować słoiki w kąpieli wodnej.