Krzepka kalarepka
- kalarepa 3 szt.
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 1 łyżeczka pasty Miso jasnej
- 100 g sera wędzonego
Kalarepę obieramy i obgotowujemy 3 min we wrzątku, następnie solimy i pieprzymy, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy w 200 stopniach do mocnego zrumienienia. Masło orzechowe, miód, pastę Miso i śmietankę mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ser wędzony trzemy na drobnych oczkach. Kalarepę studzimy, układamy na półmisku, polewamy powstałym sosem i posypujemy serem.
Pieczona młoda marchew z boczkiem
- 500 g młodej marchwi
- 300 g boczku wędzonego w plastrach
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 1/3 szklanki bulionu
- 4 łyżki oliwy
- papier pergaminowy
- 100 g parmezanu
Marchew myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, następnie gotujemy 3 minuty we wrzątku, odsączamy i dzielimy w pęczki po 10 sztuk. Każdy pęczek okręcamy plastrami boczku i układamy ścisło w brytfance na papierze pergaminowym. Natkę i czosnek miksujemy razem z bulionem i oliwą, a następnie polewamy i zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Na koniec posypujemy parmezanem.
Muffiny chlebowe
- Mąka 250g
- Woda 300ml
- Cukier 25g
- Drożdże 40g
- Sól 5g
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem, zasypujemy mąką, aby powstał kożuszek. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, łączymy z wyrośniętym zaczynem do uzyskania konsystencji kiślu. Przekładamy do foremek na wysokość 3/4 i pieczemy w 185st do wyrośnięcia, otwieramy piekarnik glazurujemy rozmąconym żółtkiem i zapiekamy z powrotem na rumiany kolor.