Chłodnik z awokado i grillowanymi szparagami na rosole z kaczki
- Por 2 szt.
- Korpus kaczki 1 szt.
- Liść laurowy 2 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Awokado Hass 3 szt.
- Gęsta śmietana 18% lub jogurt 400 ml
- Szparagi 1 pęczek
- Cytryna 1 szt.
- Pierś kaczki 1 szt.
Korpus kaczki umyj i osusz, potem połam i piecz pół godziny w 200 stopniach. Zalej niewielką ilością zimnej wody i gotuj około godzinę z dokładnie umytym pokrojonym na trzy części porem i liściem laurowym. Pokrój białą i zieloną część. Awokado skrop cytryną i zblenduj ze śmietaną. Szparagi jeśli są grube obierz a jeśli cienkie, odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na kawałki, skrop oliwą lub olejem i smaż na bardzo rozgrzanej patelni aż się lekko przypalą. Pierś kaczki smaż od strony skóry aż się przyrumieni, potem z drugiej, a gdy będzie sprężysta odstaw na kilka chwil, posól, popieprz i wstaw do piekarnika, skórą do góry na siedem minut w 180 stopniach. Gęsty rosół ostudź, zmiksuj z porem i ząbkiem czosnku, potem dopraw. Wlej na talerz, teraz wlej gęste awokado ze śmietaną, ułóż plasterki kaczki i posyp szparagami. Całość skrop cytryną.
Chłodnik rzodkiewkowy na serwatce
- Zsiadłe mleko 1 l
- Rzodkiewki z jędrnymi zielonymi liśćmi 2 pęczki
- Sól, pieprz
- Szczypiorek 1 pęczek
- Chleb na zakwasie
- Jaja 3 szt.
Wlej zsiadłe mleko do garnka i postaw na kuchence, na małym ogniu powoli podgrzewając. Uważaj by go nie zagotować a podgrzać jedynie do około 70 stopni. Co kilka minut zamieszaj bardzo ale to bardzo delikatnie zsiadłe mleko, wyciągając na wierzch to spod spodu a zanurzając to z wierzchu. Jak już twaróg się zetnie, delikatnie przełóż łyżką cedzakową na ścierkę położoną na sicie a sito niech będzie w misce lub garnku, bo będzie ciekła z niego serwatka. Gdy już przestanie kapać z sitka przełóż ser do miski. Pokrój w cienkie plasterki umytą rzodkiewkę a szczypiorek dla odmiany posiekaj drobno i wymieszaj z twarogiem, dopraw solą i pieprzem. Serwatkę zmiksuj dokładnie z liśćmi rzodkiewki, a potem wszystko wymieszaj razem. Możesz też włożyć twarożek do miski i zalać serwatką. Można podać z grzanką z jajkiem sadzonym.