Pytanie na Śniadanie

OLEJ RZEPAKOWY NA ZDROWIE - RACUCHY

RACUCHY smażone w oleju
  • Pół kilo mąki
  • Około pół litra mleka
  • 4 jaja
  • Pół kostki drożdży
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 l oleju rzepakowego rafinowanego do smażenia
  • Kilogram truskawek polskich
  • Kilka gałązek świeżej mięty
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z połowa mleka z rozczynionymi drożdżami i cukrem. Gdy ciasto ruszy dodaj roztopione chłodne masło, żółtka i sól, wymieszaj i dolewaj mleko mieszając aż ciasto będzie gęste ale płynne. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. Ubij sztywną pianę z białek i wmieszaj delikatnie do ciasta. Rozgrzej w głębokiej patelni olej i kładź łyżką gdy będzie gorący. Smaż z dwóch stron. Odsącz i posyp cukrem pudrem albo posiekanymi truskawkami z miętą.

GRZANKI Z SAŁATKĄ ZE ŚWIEŻYCH WARZYW z olejem rzepakowym nierafinowanym
  • Bagietka na zakwasie 1 szt.
  • Szparagi zielone kilka szt.
  • Olej rzepakowy
  • Czosnek 1 ząbek
  • Ogórek świeży 2 szt.
  • Chilli 1 szt.
  • Cukinia 1 szt.
  • Dymka ½ pęczka
  • Rzodkiewka 1 pęczek
  • Olej rzepakowy tłoczony ma zimno 50 ml
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Kolendra 1 pęczek
  • Jaja przepiórcze 6 szt.
Bagietkę pokrój na kromki i podpraż na suchej patelni. Szparagi przesmaż około 2 minuty na odrobinie oleju z posiekanym czosnkiem. Ogórka pokrój na półksiężyce i wymieszaj z posiekanym drobno chilli i dymką. Cukinię pokrój w kostkę i przesmaż z ćwiartkami rzodkiewek na oleju rzepakowym rafinowanym. Wszystkie warzywa wymieszaj z posiekaną kolendrą albo natką pietruszki i polej na grzance olejem rzepakowym nie rafinowanym. Na wierzchu połóż sadzone jajko przepiórcze.

PIEROŻKI Z NOWALIJKAMI I KREWETKAMI SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM
  • Mąka pszenna 300 g
  • Jajo 1 szt.
  • Woda 150 ml
  • Sól
  • Krewetki 16/20 500 g
lub
  • Łata wołowa 400 g
  • Dymka 1 kłącze
  • Imbir 2 cm
  • Seler naciowy 4 łodygi
  • Kolendra świeża 1 doniczka
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Ocet winny 3 łyżki
  • Woda 1/3 szklanki
  • Marchew 1 szt.
  • Ogórek 1 szt.
  • Olej rzepakowy rafinowany
Z maki, jaja, soli i wody zagnieć ciasto. Odstaw przykryte na pół godziny. Pozostałe składniki zmiel w maszynce o grubych oczkach, tylko imbir drobno posiekaj. Wymieszaj wszystko dopraw. Jeśli chcesz dodaj chilli. Ciasto rozwałkuj i powycinaj kwadraty, na środek każdego nałóż farsz i złóż w trójkątne pierożki. Smaż na rozgrzanym oleju aż się przyrumienią z dwóch stron. Polej sosem wymieszanym z olejem rzepakowym tłocznym na zimno, sosem sojowym, posiekaną kolendrą i octem winnym wymieszanym z wodą i łyżką cukru oraz pokrojoną drobno marchewką i ogórkiem i łyżką sezamu. Pierożki odsączone na papierowych ręcznikach polej sosem.
Więcej na ten temat