Pytanie na Śniadanie

TANIE GOTOWANIE

 Schab idealny na grilla w glazurze z sałatką zielonej bogini
  • 4 kawałki schabu lub karkówki
Glazura:
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy, dodaj miód, paprykę i cynamon. Wymieszaj składniki. Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i wystudź. Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i wstaw mięso pod sam grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni.

Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami
  • 6-8 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki fasolki zielonej (może być mrożona)
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • Duża garść rukoli
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki sielankę natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz
Dressing
  • Ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki kaparów drobno posiekane 
  • 2 łyżki musztardy dijonskiej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka drobno posiekanych filecików anchois
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż brzegi talarków lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź. Zagotuj litr wody, posól, wsyp do niej fasolkę i groszek. Po minucie odcedź warzywa. Ostudź. Przygotuj dressing: połącz 2 łyżki musztardy z 4 łyżkami octu winnego, dodaj drobno posiekane anchois, czosnek, 4 łyżki oliwy i utrzyj łyżką na w miarę gładką pastę. Skrop dresingiem ziemniaki i warzywa. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Posyp sałatkę posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.

Spaghetti primavera
  • Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty)
  • Mały brokuł
  • Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk)
  • Mała cukinia
  • Szklanka groszku (może być mrożony)
  • Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 6 pieczarek lub 4 boczniaki 
  • Duża garść pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego
  • Zielenina – pietruszka, bazylia
  • Sól i pieprz do smaku
Zagotuj 4 szklanki wody z łyżką soli, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  W międzyczasie zagotuj w rondlu 2 szklanki wody, dodaj łyżeczkę soli. Dodaj brokuła, groszek, fasolkę szparagową, szparagi. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Odcedź. Rozgrzej łyżkę masła na patelni. Obierz i pokrój w cienkie plastry boczniaki lub pieczarki. Smaż krótko na intensywnym ogniu. Zdejmij z patelni. Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła, dodaj  2 ząbki czosnku posiekane w plastry. Smaż 2 minuty. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj całość. Dodaj sos jogurtowy do makaronu. Wymieszaj. Dodaj warzywa, zetrzyj na wierzch parmezan, posyp posiekaną zieleniną. 
Szybka zupa krem z groszku wg Nigeli Lawson
  • 450 g mrożonego groszku
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • Sok z połowy cytryny
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Mozzarella
Rozgrzej oliwę w rondlu. Wrzuć do niej rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż około 2 minut. Wyjmij z rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut. Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Risi e bisi, czyli ryż z pesto i groszkiem
  • Szklanka ryżu
  • Szklanka groszku (może być mrożony)
  • Pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu plus kilka łyżek do dekoracji
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
Dokładnie opłucz ryż: wsyp ryż do rondla, zalej zimną wodą, odcedź. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie mętna. Włóż ryż do rondla i zalej dwiema szklankami wody, przykryj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem 18 minut. Odkryj ryż, przemieszaj widelcem. Dodaj mrożony groszek, znowu przemieszaj i przykryj rondel pokrywką.  W międzyczasie przygotuj pesto: zmiksuj pietruszkę z cytryną, oliwą, parmezanem i czosnkiem. Wymieszaj z ryżem i groszkiem. Podawaj z tartym parmezanem.

Misa obfitości z warzywami
  • Szklanka pęczaku
  • Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 6 szparagów zielonych 
  • Kawałek cukini
  • 10 krewetek (najlepiej surowych)
  • 2 łyżki oleju 
Dressing
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego albo winnego
  • Zaprawa do krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
Przepłucz pęczak pod zimną wodą. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, a następnie wysyp na niego pęczak. Smaż, mieszając przez 3 minuty, a potem zalej kaszę dwiema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Odstaw do ostudzenia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, a następnie płaską stroną noża rozetrzyj z łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika pod sam grill na 5-7 minut. Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe!
Więcej na ten temat