Pytanie na Śniadanie

MAJOWY SYROP Z SOSNY - LEK NA PRZEZIĘBIENIE I SUCHY KASZEL

Majowy syrop z sosny – naturalny lek na przeziębienie i suchy kaszel, znakomity środek wykrztuśny i przeciwbakteryjny. Jak zrobić syrop z sosny, specyfik bogaty w sole mineralne, olejki eteryczne i witaminę C. Sosna w medycynie ludowej była stosowana od wieków jako środek silnie odkażający, przeciwpasożytniczy i przeciwzapalny, pomocny w leczeniu trudno gojących się ran, wyprysków czy wrzodów. Przy nieżycie górnych dróg oddechowych, suchym kaszlu, przeziębieniu, stanach zapalnych gardła czy chrypce stosowano syrop z pączków sosny.

MAJOWY SYROP Z SOSNY 

 Składniki: młode pędy sosny, cukier trzcinowy. 

 Przygotowanie: W maju lub jeszcze w końcu kwietnia (zależy od pogody) należy wybrać się w głąb lasu (gdzie rosną nieskażone drzewa) i nazbierać sporo młodych pędów z gałązek sosny. Najlepsze pędy otrzymuje się z sosen młodych, rosnących na słonecznych polanach i w podłożu piaszczystym. Długość pędów nie powinna przekraczać 10 cm, dłuższe nie mają już tyle wartościowego soku i są twarde. Pędów tych nie płucze się, a jedynie usuwa z nich brązowe łuski. Tego samego dnia układa je w wyparzonym wcześniej, suchym słoju, przesypując kolejne warstwy cukrem (byle nie za dużo). 

Słój obwiązuje się czystą, lnianą lub bawełnianą ściereczką i stawia w ciepłym miejscu na 7−10 dni (nasze babcie stawiały je na słonecznym parapecie okiennym). Za 2−3 dni należy ubić pędy sosny drewnianą łyżką, a na wierzch posypać nieco cukru, aby nie pleśniały (co może się zdarzyć, kiedy słój trzyma się w mało ciepłym miejscu). Kiedy na dnie zbierze się dużo gęstego płynu, odcedza się go przez gazę, wyciska mocno resztki pędów i zlewa do szczelnych, starannie wyparzonych butelek (także z wyparzoną zakrętką) z ciemnego szkła. Dla dobrego przechowywania syrop sosnowy dobrze jest trzymać w lodówce. Aby przypadkiem nie fermentował, warto go krótko zapasteryzować albo dość dobrze podgrzać (doprowadzić prawie do wrzenia), zlać do idealnie wyparzonych szczelnych butelek i umieścić na 1−2 godziny pod grubym kocem (sucha pasteryzacja). 

Można taż wypróbować inny sposób przechowywania syropu bez pasteryzacji, ale wtedy trzeba do niego dodać sporo miodu pszczelego (syrop musi być gęsty) i koniecznie trzymać go w chłodnym miejscu. Dobrze przygotowany i przechowywany syrop z sosny może służyć w kuracji nawet kilka lat. Na dnie słoja zbiera się zwykle skrystalizowany cukier, który po dodaniu ciepłej, przegotowanej wody daje aromatyczny i zdrowy napój. Stosowanie: Dorośli powinni go przyjmować po 1 łyżce 3-4 razy dziennie. Dzieciom po 10−12 roku życia – podaje się go po 1 łyżeczce też 3−4 (a nawet przy uporczywym kaszlu nawet częściej) razy dziennie. W nasilającej się chorobie z przeziębienia można zastosować podwójną dawkę syropu. Syrop warto dodawać do herbatek ziołowych, np. z kwiatostanów lipy (potęguje działanie napotne). Syrop ten można także podawać dzieciom młodszym – po ½ łyżeczki, ale wcześniej powinniśmy zasięgnąć porady lekarza pediatry.
Więcej na ten temat