FILETY Z KURCZAKA W PIERZYNCE SEROWEJ
Składniki:
4 filety z kurczaka
4 ananasy z puszki
1 surowa czerwona papryka
150 g czarnych oliwek
150 g tartej mozzarelli
2 cebule
przyprawa do kurczaka,
bazylia,
sól i pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w paseczki. Filety rozbić, natrzeć przyprawą do kurczaka, a następnie smażyć na patelni z wcześniej podsmażoną cebulą.
Po obsmażeniu filetów z obu stron dodajemy na każdy kawałek fileta krążek ananasa, kawałek papryki, oraz parę oliwek zielonych.
Całość przykrywamy serem żółtym i posypujemy bazylią.
Patelnię przykrywamy pokrywką, żeby ser ładnie się roztopił lub zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach.
LENIWIEC
Składniki:
6 jabłek
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
¾ szklanki oleju
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Jabłka pokroić lub zetrzeć na grubej tarce, dodać cukier, cynamon przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz 2 szklanki mąki, przykryć ściereczką i odstawić na ½ godziny.
Następnie roztrzepać całe cztery jajka i dodać do w/w składników. Następnie wlać olej i ponownie dobrze wymieszać.
Ciasto piec w podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Polewa czekoladowa do Leniwca
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
1 łyżka masła
Gotować wszystkie składniki przez 5 minut, a następnie ciepłą polewą polać placek.
PIEROGI Z PIECZARKAMI
Składniki:
Ciasto:
500-600 g mąki poznańskiej
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Nadzienie:
1 kg pieczarek
2 cebule
sól i pieprz do smaku
50 g masła
Przygotowanie:
Cebulę podsmażyć na maśle, gdy będzie złota wrzucić bardzo drobno pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Farsz smażyć do odparowania wody i przyrumienienia pieczarek. Wystudzić.
Ciasto zagnieść z mąki i wrzątku, dodać olej i wyrabiać na gładką elastyczną masę. 3-4 łyżki mąki odłożyć do podsypywania wałkowanego ciasta. Gotowe ciasto odstawić w folii na 20 minut. Ciasto podzielić na 4-5 części i wałkować podsypując mąką na cienkie placki. Szklanką wycinać kółka i sklejać je w pierogi z łyżką farszu pieczarkowego. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.