Pytanie na Śniadanie

WŁOSKI OBIAD

Makaron Fusilli ze szparagami
  • 400 g makaronu fusilli
  • 1 pęczek szparagów
  • 40 g szpinaku 
  • 50 g orzechów laskowych
  • 40 g parmezanu
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • czosnek
  • cytryna
  • sól, pieprz
Ugotuj i posól wodę. Do osolonej wody wrzuć makaron i gotuj 10 minut. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj. Zblenduj ze szpinakiem orzechami i skórką z cytryny. Wymieszaj wszystko z makaronem i udekoruj główkami szparagów. Dopraw do smaku.

Gnocchi marchewkowe z migdałami
  • 400 g marchewki 
  • 250 g sera Robiola
  • 150 g parmezanu
  • 1 jajko 
  • 2 białka z jajek 
  • mąka 
  • sól, pieprz
SOS:
  • 70 g masła
  • 50 g parmezanu
  • 40 g migdałów
Marchewkę ugotuj do miękkości. Zblenduj z serem. Dodajemy mąkę, jajko, 1/2 łyżeczki soli i łączymy wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, podsypujemy je mąką. Odrywamy kawałek ciasta i na stolnicy formujemy wałeczek, z którego nożem odcinamy małe kluseczki. Na każdej z nich odciskamy ząbki widelca. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na wierzch. Wyciągamy je delikatnie łyżka cedzakową. Kluseczki przekładamy do talerzy, polewamy stopionym masłem i posypujemy startym parmezanem i pieprzem.

Gamberetti z cukini 
  • 150 g makaronu penne 
  • 200 g krewetek małych
  • 100 g krewetek dużych
  • 1 cukinia
  • białe wino 
  • czosnek
  • sól pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
Ugotuj makaron.
Sos: Na gorącą oliwę dodaj krewetki, cukinie, czosnek i zalej białym winem. Udekoruj zieloną pietruszką.

Caponata 
  • 1 kg pomidorów
  • seler 
  • cebula 
  • bazylia
  • bakłażan
  • zielone oliwki
  • oliwa
  • orzeszki piniowe
  • kapary
  • sos pomidorowy
  • sól
Ugotuj seler naciowy pokrojony w kostki. Bakłażana pokrój w kostki, usmaż na oliwie. Oddzielnie usmaż cebulę też pokrojoną w kostkę. Dodaj do niej ugotowany seler, usmażonego bakłażana, oliwki zielone, trochę kaparów i mała łyżkę sosu pomidorowego. Wszystko wymieszaj na patelni i dopraw do smaku. Udekoruj bazylią i orzeszkami.
Więcej na ten temat