Pytanie na Śniadanie

Kuchnia tatarska - Bezduszniki – pierogi z podrobami

Słynna tatarska jurta w Kruszynianach spłonęła – Dżenetta i jej rodzina stracili wszystko co mieli. Dziś w geście solidarności z polskimi Tatarami – gotujemy po tatarsku.

Kryszonka – jednogarnkowe niebo w gębie 

 Składniki: 
 Ziemniaki 500 g 
 Marchew 2 szt. 
 Cebula 2 szt.
 Papryka czerwona, zielona, żółta 1 szt.
 Fasolka szparagowa garść 
 Czosnek 1 szt. 
 Pomidory 3 szt.
 Kapusta 1 główka
 Ogórek kiszony 2 szt.
 Baranina 500 g 
 Łój wołowy 100-200 g 
 Pieprz, sól, ziele, listek, ostra papryka 

 Wykonanie: Umyte warzywa pokrój na kawałki, czosnek przesiekaj. Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj ze zmielonym łojem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż liście kapusty, wrzuć wymieszane z przyprawami i doprawione pozostałe składniki. Przykryj liśćmi kapusty i podlej odrobiną wody albo rosołu. Piecz z pokrywką co najmniej 2 godziny w 180 stopniach

 Bezduszniki – pierogi z podrobami 
 Składniki: 
 Ciasto:
 Mąka 1 kg 
 Jaja 2 szt. 
 Woda ciepła kubeczek 
 sól

 Farsz: 
 Podroby z baraniny lub jagnięce (serca, wątróbka, płucka) po 300 g 
 Antrykot wołowy 300 g 
 Cebula 2 szt. 
 Sól, pieprz 

 Wykonanie: Z mąki, jaj, soli i wody zagnieć ciasto i odstaw przykryte. Teraz przygotuj farsz. Serca i płuca ugotuj, wątróbkę oczyść i włóż do wrzątku na kilka minut. Z płucek zdejmij błonkę Posiekaj cebulę i podroby w bardzo drobną kosteczkę. Wszystko wymieszaj i dopraw. Rozwałkuj ciasto jak do kopytek, potnij na małe kawałeczki i każdy rozwałkuj. Nakładaj farsz i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną i jeszcze troszkę.


Drożdżówki z tatarką
 
 Składniki: 
 Ciasto:
 Mąka pszenna 500 g 
 Mleko ciepłe 200 ml
Jaja 3 szt. 
 Drożdże pół kostki 
 Cukier 1 łyżka 
 Sól 1 łyżeczka

 Farsz: Kasza gryczana biała 200 g Rodzynki 100 g Mak 2 łyżki Miód 3 łyżki Masło ćwierć kostki Wykonanie: Wymieszaj składniki na ciasto i zagniataj około 10 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na dwie godziny. Ugotuj kaszę i wymieszaj z miodem, sparzonymi rodzynkami i makiem. Ciasto podziel na kilkanaście części, każdą rozwałkuj posmaruj roztopionym masłem, nałóż farsz i rozsmaruj. Zroluj jak makowiec i zwiń jak rogaliki Poukładaj wszystkie rogaliki obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej masłem i piecz 25 minut w 180 stopniach.
Więcej na ten temat