Kryszonka – jednogarnkowe niebo w gębie
Składniki:
Ziemniaki 500 g
Marchew 2 szt.
Cebula 2 szt.
Papryka czerwona, zielona, żółta 1 szt.
Fasolka szparagowa garść
Czosnek 1 szt.
Pomidory 3 szt.
Kapusta 1 główka
Ogórek kiszony 2 szt.
Baranina 500 g
Łój wołowy 100-200 g
Pieprz, sól, ziele, listek, ostra papryka
Wykonanie: Umyte warzywa pokrój na kawałki, czosnek przesiekaj. Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj ze zmielonym łojem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż liście kapusty, wrzuć wymieszane z przyprawami i doprawione pozostałe składniki. Przykryj liśćmi kapusty i podlej odrobiną wody albo rosołu. Piecz z pokrywką co najmniej 2 godziny w 180 stopniach
Bezduszniki – pierogi z podrobami
Składniki:
Ciasto:
Mąka 1 kg
Jaja 2 szt.
Woda ciepła kubeczek
sól
Farsz:
Podroby z baraniny lub jagnięce
(serca, wątróbka, płucka) po 300 g
Antrykot wołowy 300 g
Cebula 2 szt.
Sól, pieprz
Wykonanie: Z mąki, jaj, soli i wody zagnieć ciasto i odstaw przykryte. Teraz przygotuj farsz. Serca i płuca ugotuj, wątróbkę oczyść i włóż do wrzątku na kilka minut. Z płucek zdejmij błonkę Posiekaj cebulę i podroby w bardzo drobną kosteczkę. Wszystko wymieszaj i dopraw.
Rozwałkuj ciasto jak do kopytek, potnij na małe kawałeczki i każdy rozwałkuj. Nakładaj farsz i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną i jeszcze troszkę.
Drożdżówki z tatarką
Składniki:
Ciasto:
Mąka pszenna 500 g
Mleko ciepłe 200 ml
Jaja 3 szt.
Drożdże pół kostki
Cukier 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
Farsz:
Kasza gryczana biała 200 g
Rodzynki 100 g
Mak 2 łyżki
Miód 3 łyżki
Masło ćwierć kostki
Wykonanie: Wymieszaj składniki na ciasto i zagniataj około 10 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na dwie godziny. Ugotuj kaszę i wymieszaj z miodem, sparzonymi rodzynkami i makiem. Ciasto podziel na kilkanaście części, każdą rozwałkuj posmaruj roztopionym masłem, nałóż farsz i rozsmaruj. Zroluj jak makowiec i zwiń jak rogaliki Poukładaj wszystkie rogaliki obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej masłem i piecz 25 minut w 180 stopniach.