Racuchy jogurtowe:
- 250g jogurtu naturalnego
- 150g mąki typ 450
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody
- 500g truskawki
- 1 jogurt bałkański
- Cukier puder
Wszystko wymieszaj. Patelnię nagrzej i wysmaruj olejem przy pomocy papierowego ręcznika. Nakładaj po łyżce stołowej ciasta z odstępami 3 cm. Na górę, po nałożeniu ciasta, poukładaj cząstki owoców (najlepiej banan, borówka, jabłko bądź truskawka). Opiekaj na rumiany kolor po półtorej min z każdej strony. Najlepiej smakują z masłem i dowolnym syropem np z daktyli lub klonowym lub z owocami i gęstym jogurtem bałkańskim
Marynowany schab w kefirze
- 600g schabu Środkowego od karkowego
- 200 g kefiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- Przyprawy suszone:
- Zielony pieprz
- Ziarna kolendry
- Tymianek
- 200g ogórków małosolnych
- 50 g miodu
- 1 strączek chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry lub koperku
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 40ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Czosnek siekamy razem z chilli, ogórki trzemy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy posiekane zioła i odstawiamy na 30 min. Czosnek ucieramy z solą na pastę. Przyprawy ucieramy w moździerzu albo miksujemy blenderem. Schab kroimy na cztery kotlety, klepiemy na grubość 0,5 cm. Jogurt mieszamy z przyprawami I pastą czosnkową. Schab przekładamy do miski i mieszamy z powstałą masą i odstawiamy do lodówki na dobę. Gotowy schab wyjmujemy z masy jogurtowej i grillujemy po 2 min z każdej strony Podajemy z sosem z ogórków kiszonych
Ciasto kefirowe
- Mąka tortowa 1kg
- Cukier trzcinowy 500g
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 8 jajek
- 1kg kefiru
- 400g roztopionego masła
Składniki suche i mokre mieszamy odzielnie. Następnie łączymy obie masy i mieszamy do uzyskania jednolitej lepkiej papki. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papieprem pergaminowym i pieczemy w tem 180st 45 -50 min
Krem do ciasta
- 400g jogurtu bałkańskiego
- 100ml łyżki miodu
- 40g żelatyny
- 300ml śmietany 36%
- 500g borówki
Jogurt mieszamy z miodem, żelatynę mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody następnie dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej zawiesiny. Jogurt mieszamy z żelatyną i pozostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy płaską łyżkę cukru wanilinowego lub waniliowego. Stężały jogurt miksujemy i powoli dodajemy ubitą smietanę całość miksujemy na wolnych obrotach około 1 min. Podajemy razem z ciastem i owocami