Pytanie na Śniadanie

JOGURTY I KEFIRY W KUCHNI - racuchy

Racuchy jogurtowe:
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 150g mąki typ 450
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 500g truskawki
  • 1 jogurt bałkański
  • Cukier puder
Wszystko wymieszaj. Patelnię nagrzej i wysmaruj olejem przy pomocy papierowego ręcznika. Nakładaj po łyżce stołowej ciasta z odstępami 3 cm. Na górę, po nałożeniu ciasta, poukładaj cząstki owoców (najlepiej banan, borówka, jabłko bądź truskawka). Opiekaj na rumiany kolor po półtorej min z każdej strony. Najlepiej smakują z masłem i dowolnym syropem np z daktyli lub klonowym lub z owocami i gęstym jogurtem bałkańskim

Marynowany schab w kefirze
  • 600g schabu Środkowego od karkowego
  • 200 g kefiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • Przyprawy suszone:
  • Zielony pieprz
  • Ziarna kolendry
  • Tymianek
  • 200g ogórków małosolnych
  • 50 g miodu
  • 1 strączek chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kolendry lub koperku
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 40ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Czosnek siekamy razem z chilli, ogórki trzemy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy posiekane zioła i odstawiamy na 30 min. Czosnek ucieramy z solą na pastę. Przyprawy ucieramy w moździerzu albo miksujemy blenderem. Schab kroimy na cztery kotlety, klepiemy na grubość 0,5 cm. Jogurt mieszamy z przyprawami I pastą czosnkową. Schab przekładamy do miski i mieszamy z powstałą masą i odstawiamy do lodówki na dobę. Gotowy schab wyjmujemy z masy jogurtowej i grillujemy po 2 min z każdej strony Podajemy z sosem z ogórków kiszonych

Ciasto kefirowe
  • Mąka tortowa 1kg
  • Cukier trzcinowy 500g
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 8 jajek
  • 1kg  kefiru
  • 400g roztopionego masła
Składniki suche i mokre mieszamy odzielnie. Następnie łączymy obie masy i  mieszamy do  uzyskania jednolitej lepkiej papki. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papieprem pergaminowym i pieczemy w tem  180st 45 -50 min

Krem do ciasta
  • 400g jogurtu bałkańskiego
  • 100ml łyżki miodu
  • 40g żelatyny
  • 300ml śmietany 36%
  • 500g borówki
Jogurt mieszamy z miodem, żelatynę mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody następnie dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej zawiesiny. Jogurt mieszamy z żelatyną i pozostawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy płaską łyżkę cukru wanilinowego lub waniliowego. Stężały jogurt miksujemy i powoli dodajemy ubitą smietanę całość miksujemy na wolnych obrotach około 1 min. Podajemy razem z ciastem i owocami
Więcej na ten temat