Grillowane burgery zapiekane z serem
Burgery:
- 600 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka musztardy
- oliwa
- sól, pieprz
Dodatkowo:
Wersja pikantna, na każdą porcję:
- 3-4 plastry świeżego pomidora
- 3-4 marynowane papryczki jalapenio
- garstka rukoli
- 2 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 2 plastry sera gruyere lub innego szwajcarskiego, topliwego
- 1 burger
Wersja łagodna, na każdą porcję:
- 4-5 plastrów ogórka kiszonego
- 2-3 plastry pomidora
- 2 łyżki kremowego sera feta
- 2-3 łyżki sałaty lodowej
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Bułkę namocz we wrzątku. Odstaw. Wołowinę wymieszaj z posiekaną cebulą, jajkiem, musztardą oraz przyprawami (dopraw solidnie solą i pieprzem). Następnie dodaj lekko odciśniętą bułkę i wyrabiaj chwilę mięso, aby było miękkie i lepkie. Formuj burgery, obtaczaj je w oliwie i układaj na grillu. Grilluj po 5 minut z każdej strony. Gotowe wkładaj między kromki chleba tostowego wypełnione dodatkami i grilluj do stopienia się sera. Podawaj z warzywami i sałatą.
Sałatka grillowa:
Sałatka:
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 zielony ogórek
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek rzodkiewki
- 50 g wiórków parmezanu
- 1 pęczek natki pietruszki
Sos grillowy Ani, duża porcja:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy stołowej
- 3 łyżki musztardy francuskiej, ziarnistej
- 3 łyżki miodu lub cukru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sól, pieprz
Pietruszkę posiekaj i odłóż. Warzywa umyj i pokrój w kawałki, wedle swojego upodobania, i ładnie ułóż na talerzu. Składniki sosu wymieszaj, częścią sosu skrop sałatkę, resztę odłóż i podawaj do dań z grilla. Gotową sałatkę posyp sałatkę serem i natką.
„Jednorusztowy” grillowany kurczak z ziemniakami
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki wędzonej papryki
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- pęczek koperku
- 2 tacki aluminiowe do grillowania
Pierś oczyść i dopraw - dokładnie natrzyj ją przyprawami (rozmarynem, solą i pieprzem) oraz oliwą i sokiem z cytryny. Ziemniaki umyj i potnij na ćwiartki lub ósemki. Pierś ułóż na środku dużej aluminiowej tacki, obok rozsyp ziemniaki, skrop je oliwą, a na końcu posyp papryką i wiórkami masła. Na wierzchu ułóż kilka gałązek koperku. Przykryj drugą tacką i grilluj 35-45 minut, wszystko zależy od wielkości płomienia. Gotowe odkryj i podawaj z warzywami i koprem.
Limonkowe orzeźwienie
- 1 l wody gazowanej
- sok z 3 cytryn
- sok z 3 limonek
- 3-4 łyżki miodu
- pół pęczka mięty
Miód rozpuść w 1/2 szklanki cieplej wody. Sok z cytryn i liście mięty rozgnieć, a następnie zalej wodą z miodem. Lemoniadę podawaj schłodzoną lub z lodem.