Truskawkowe Crumple z lodami
- 300-500 g truskawek 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru (lub cukru brązowego)
- szczypta kardamonu
- lody waniliowe
- mięta
zdrowa alternatywa
- 100 g masła
- 100 g płatków migdałowych (lub mąki migdałowej)
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g cukru trzcinowego
Piekarnik nastawiamy na temperaturę ok. 190 stopni Celsjusza. Do miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy do czasu aż powstaną charakterystyczne grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały grudki to wstawiamy do lodówki na 30 minut i ponownie wyrabiamy. Do małych naczynek żaroodpornych wkładamy umyte owoce, posypujemy je kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy do czasu zrumienienia. Przed podaniem dekorujemy gałką lodów waniliowych, kawałkiem truskawki i mięty.
Lekki sernik z truskawkami w słoikach (6 sztuk)
- 220 g twarogu sernikowego
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 6 ciastek owsianych
- 2 łyżeczki roztopionego masła
- garść truskawek
- 1 łyżka cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Ciastka kruszymy, dodajemy masło. Mieszamy. Masą wykładamy dno słoików. Ubijamy twaróg z cukrem przez ok 3 minuty. Dodajemy do jednym jajku. Następnie dodajemy śmietanę, sok z cytryny, szczyptę soli. Przygotowaną masę serową rozlewamy do 6 małych słoików, wypełniając do 2/3 wysokości. Słoiki włożyć np. do tortownicy lub blaszki. Przykryć folią aluminiową i zrobić w niej kilka dziurek. Piec przez 40-45 minut. Gotową upieczoną masę wstawić na noc do lodówki.
Frużelina
Truskawki smażymy 2-3 minuty - dodajemy cukier. Podlewamy 2-3 łyżkami wody. Zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej wymieszaną z wodą. Serniki w słoikach polewamy domową frużeliną truskawkową i dekorujemy miętą.
Eton Mess - beza z mascarpone
- Gotowe bezy (małe) 1 opakowanie
- 400 ml kremówki
- 250 ml mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- maliny
- borówki
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i mieszamy. Dodajemy cukier puder. Bezę kruszymy do szklanek, przekładamy kremem i świeżymi owocami.
Szarlotka w pucharku
- Można wykorzystać kruszonkę z pierwszego przepisu.
- 100 g masła
- 100 g płatków migdałowych (lub mąki migdałowej)
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 kwaśne jabłka
- łyżeczka soku z cytryny
- garść migdałów w płatkach
- łyżeczka brązowego cukru
- szczypta cynamonu
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonkę wysypujemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Kruszonkę pieczemy przez około 15-20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy i kroimy na małe kwadraciki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier i dolewamy pół szklanki wody. Jabłka dusimy przez 20-30 minut. Migdały prażymy na suchej patelni do czasu złotego koloru. Na dno pucharków nakładamy połowę kruszonki, na nią ciepłe jabłka, ponownie kruszonke i prażone migdały. Deser podajemy od razu.