Sznytki z serem camembert
- 2 małe sery camembert
- 1 placek drożdżowy
- 100g masła
- 1 puszka moreli w zalewie
- 1 strączek chili
- 2 łyżki miodu
- sól
- 2 doniczki melisy
Morele kroimy i dusimy z miodem oraz z chili do odparowania, placek drożdżowy kroimy w 1,5 cm plastry, smarujemy masłem i zapiekamy na rumiany kolor w 200st. C. Ser kroimy w plastry i układamy na grzankach, smarujemy konfiturą morelową i dekorujemy melisą.
Zapiekany ser camembert z sosem miodowym
- 2 sery camembert
- 50g miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 jabłka winne
- 1/2 bagietki
- masło
Ser ścinamy z góry aby odkryć miąższ, wkładamy do naczynia żaroodpornego, miód mieszamy z octem, jabłka obieramy i kroimy w cząstki wielkości kciuka, następnie układamy dookoła sera, polewamy sosem miodowym i zapiekamy w 190st. C przez 15 min. Podajemy z bagietką i masłem oraz świeżym pieprzem.
Omlet camembert
- 1 serek camembert
- 5 jajek
- sól, pieprz
- 1 opakowanie borówek
- 4 ogórki gruntowe
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 doniczki kolendry
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Borówki myjemy i kroimy na pół, mieszamy z ogórkami, miodem oraz z kolendrą. Serek kroimy w cząstki i miksujemy z jajkami, wylewamy na rozgrzaną patelnię. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (160st. C) i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z sałatką i łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu.