Pytanie na Śniadanie

PRZYSMAKI Z GRILLA - Kotleciki jagnięce z grilla z pieczoną pitą, warzywami i sosem tzatziki z oregano

tzatziki z jogurtem, miętą, ogórkiem i oregano

Składniki: 
1 łyżeczka suszonego oregano, 
1 duży jogurt naturalny grecki, 
1 doniczka świeżej mięty, 
1 długi ogórek świeży, 
sól i pieprz w młynkach, 
1 cytryna 

Przepis: Ogórek zetrzyj i odciśnij z niego całą wodę. Dodaj do niego suszone oregano, pocięte liści świeżej mięty, sól i pieprz do smaku. Zetrzyj skórkę z cytryny oraz dodaj z niej sok. Całość wymieszaj i połącz z jogurtem.


Kotleciki jagnięce z grilla z pieczoną pitą, warzywami i sosem tzatziki z oregano S

kładniki na 3 osoby: 
6 kotlecików jagnięcych ze schabu z kością, 
sól i pieprz w młynkach, 
2 ząbki czosnku, 
oliwa z oliwek, 
1 opakowanie suszonego oregano, 
1 czerwona papryka, 
1 zielona papryka, 
1 żółta papryka, 
1 czerwona cebula, 
1 paczka chleba pita, 
sos tzatziki 

Przepis: Rozgnieciony czosnek, suszone oregano, sól i pieprz połącz ze sobą i z oliwą. Do takiej marynaty włóż na około 45 minut jagnięce kotleciki. Papryki obierz, pokrój w ćwiartki i grilluj na grillu z odrobiną oleju i soli. Podobnie zrób z cebulą. Kotleciki grilluj na mocnym ogniu. Pod koniec grillowania połóż na grillu chlebki pita. Podawaj chlebki z kotlecikami i warzywami. Całość polej sosem tzatziki.


Grillowana polędwica wieprzowa z oliwą z oregano i czosnkiem podana z hummusem z cieciorki 
Składniki na 4 osoby: 
2 polędwiczki wieprzowe, 
odrobina oleju do smażenia, 
oliwa z oliwek, 
1 paczka suszonego oregano, 
sól i pieprz w młynkach, 
2 cytryny, 
4 ząbki czosnku, 
500 g cieciorki z puszki, 
1 łyżka tahini, 
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 
1 pęczek natki, 
1 pęczek mięty 

Przepis: Polędwiczki oczyść, posmaruj olejem, posól i popieprz. Rozgrzej mocno grill i grilluj je na wysokim ogniu. Odłóż je później w chłodniejsze miejsce na grillu i piecz przez około 10 minut. Zdejmij z grilla i odstaw do odpoczęcia. W blenderze połącz cieciorkę z 2 ząbkami czosnku, tahini, solą i pieprzem. Dodaj kmin rzymski i całość lekko zakręć w blenderze. Rozpocznij dodawanie oliwy i blenduj całość wolno. Zdecyduj czy dodać wodę z cieciorki aby hummus był gładszy. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Oliwę połącz z oregano, roztartym czosnkiem, sokiem i skórką z drugiej cytryny. Polędwicę krój w plastry, połóż na hummusie, polej oliwą z oregano i całość posyp posiekanymi: natką i miętą.
Więcej na ten temat