Składniki:
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 duży jogurt naturalny grecki,
1 doniczka świeżej mięty,
1 długi ogórek świeży,
sól i pieprz w młynkach,
1 cytryna
Przepis: Ogórek zetrzyj i odciśnij z niego całą wodę. Dodaj do niego suszone oregano, pocięte liści świeżej mięty, sól i pieprz do smaku. Zetrzyj skórkę z cytryny oraz dodaj z niej sok. Całość wymieszaj i połącz z jogurtem.
Kotleciki jagnięce z grilla z pieczoną pitą,
warzywami i sosem tzatziki z oregano
S
kładniki na 3 osoby:
6 kotlecików jagnięcych ze schabu z kością,
sól i pieprz w młynkach,
2 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
1 opakowanie suszonego oregano,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 czerwona cebula,
1 paczka chleba pita,
sos tzatziki
Przepis: Rozgnieciony czosnek, suszone oregano, sól i pieprz połącz ze sobą i z oliwą. Do takiej marynaty włóż na około 45 minut jagnięce kotleciki. Papryki obierz, pokrój w ćwiartki i grilluj na grillu z odrobiną oleju i soli. Podobnie zrób z cebulą. Kotleciki grilluj na mocnym ogniu. Pod koniec grillowania połóż na grillu chlebki pita. Podawaj chlebki z kotlecikami i warzywami. Całość polej sosem tzatziki.
Grillowana polędwica wieprzowa z oliwą z oregano i czosnkiem podana z hummusem z cieciorki Składniki na 4 osoby:
2 polędwiczki wieprzowe,
odrobina oleju do smażenia,
oliwa z oliwek,
1 paczka suszonego oregano,
sól i pieprz w młynkach,
2 cytryny,
4 ząbki czosnku,
500 g cieciorki z puszki,
1 łyżka tahini,
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
1 pęczek natki,
1 pęczek mięty
Przepis: Polędwiczki oczyść, posmaruj olejem, posól i popieprz. Rozgrzej mocno grill i grilluj je na wysokim ogniu. Odłóż je później w chłodniejsze miejsce na grillu i piecz przez około 10 minut. Zdejmij z grilla i odstaw do odpoczęcia. W blenderze połącz cieciorkę z 2 ząbkami czosnku, tahini, solą i pieprzem. Dodaj kmin rzymski i całość lekko zakręć w blenderze. Rozpocznij dodawanie oliwy i blenduj całość wolno. Zdecyduj czy dodać wodę z cieciorki aby hummus był gładszy. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Oliwę połącz z oregano, roztartym czosnkiem, sokiem i skórką z drugiej cytryny. Polędwicę krój w plastry, połóż na hummusie, polej oliwą z oregano i całość posyp posiekanymi: natką i miętą.