Omlet z daktylami
3 jaja
4 daktyle
Oliwa
Sól
Rozbijamy jajka, mieszamy z pokrojonymi w ćwiartki daktylami. Smażymy.
Sałatka z daktylami
1 szkl. zielonej soczewicy
1 pomarańcza
1 kostka sera halloumi
10 daktyli
Garść orzechów nerkowca
Ocet daktylowy/balsamiczny
Chleb pita
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Gotujemy soczewicę al dente. Kroimy w grubą kostkę halloumi, pomarańcze w plastry, prażymy orzechy, smażymy pokrojoną w rąby pitę na rumiano. Mieszamy składniki na dressing i układamy na wierzch chipsy z pity.
Katayef
½ szkl cieplej wody
½ łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 szkl mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1¼ szkl mleka
Nadzienie:
Opakowanie serka mascarpone
5 listków mięty
Woda różana
wanilia
5 daktyli
Skórka z limonki lub cytryny
Garść pistacji
Mieszamy składniki na placki i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15min. Smażymy na maśle klarowanym na średnim ogniu tylko z jednej strony, do momentu ścięcia ciasta. Mieszamy składniki nadzienia i na ciepło wkładamy w naleśnika zaklejać go nieusmażoną stroną do wewnątrz. Posypujemy pokrojonymi pistacjami.