Pytanie na Śniadanie

MAKARONY NA RÓŻNE SPOSOBY

MAKARON POLSKI
  • Mąka pszenna typ 400-500 300 g
  • Woda
  • Jaja L 2 szt.
Mąkę i jaja wymieszaj widelcem i zagniataj około 3 minuty. Wstaw owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj i wytnij ulubiony makaron. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty.

MAKARON WŁOSKI
  • Semolina do makaronu 200 g
  • Mąka typ 00 100 g
  • Jaja L 3 szt.
Mąki i jaja wymieszaj widelcem i zagniataj około 3 minuty. Wstaw owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj i wytnij ulubiony makaron. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty.

MAKARON RAZOWY
  • Mąka pszenna typ 400-500 100 g
  • Mąka razowa pszenna lub żytnia 200 g
  • Jaja L 4 szt.
Mąki i jaja wymieszaj widelcem i zagniataj około 3 minuty. Wstaw owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj i wytnij ulubiony makaron. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty.

MAKARON NA ŻÓŁTKACH
  • Mąka pszenna typ 400-500 300 g
Lub
  • Semolina do makaronu 300 g
  • Jaja L 6-7 szt. (same żółtka)
  • Oliwa 1-2 łyżki
Mąkę i żółtka wymieszaj widelcem, dodaj trochę wody i oliwę a potem zagniataj około 3 minuty. Wstaw owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj i wytnij ulubiony makaron. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty.

SOS POMIDOROWY
  • Pomidorki koktajlowe 250 g
  • Oliwa 3 łyżki
  • Bazylia kilkanaście liści
  • Parmezan lub szafir 50 g
Pomidorki pokrój na pół i smaż na patelni, po chwili dolej oliwę, jak się zaczną rozpadać dodaj liście bazylii. Jeśli lubisz czosnek dodaj. Gdy płyn z pomidorów wyparuje, wrzuć na patelnię ugotowany przed momentem makaron i wymieszaj. Posyp serem.

KREWETKI Z CZOSNKIEM I CHILLI
  • Krewetki 16/20 500 g
  • Oliwa 3-4 łyżki
  • Chilli 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Wino białe 1/5 szklanki
  • Natka pietruszki garść
Rozgrzej oliwę i wrzuć na nią krewetki opłukane i wysuszone. Smaż z każdej strony minutę. Dodaj czosnek i chilli i podlej winem. Gdy przestanie parować wymieszaj z makaronem i natka pietruszki.

MASŁO SZAŁWIA I CZOSNEK
  • Masło 50 g
  • Szałwia kilkanaście listków
  • Czosnek 1 ząbek
Rozgrzej delikatnie masło z posiekanym czosnkiem na patelni, dodaj listki szałwii, gdy zaczną skwierczeć dodaj makaron i wymieszaj. Jeśli chcesz posyp twardym serem

RICOTTA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ
  • Ricotta 200 g
  • Cytryna 1 szt.
  • Mięta kilka listków
  • Oliwa 3-4 łyżki
Na patelnię wlej oliwę wrzuć do niej makaron ugotowany przed kilkoma sekundami i wymieszaj. Dodaj pokruszona ricottę wymieszaną z posiekaną miętą i skórkami oraz sokiem z cytryny. Popieprz.
Więcej na ten temat