MAKARON POLSKI
- Mąka pszenna typ 400-500 300 g
- Woda
- Jaja L 2 szt.
Mąkę i jaja wymieszaj widelcem i zagniataj około 3 minuty. Wstaw owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj i wytnij ulubiony makaron. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty.
MAKARON WŁOSKI
- Semolina do makaronu 200 g
- Mąka typ 00 100 g
- Jaja L 3 szt.
Mąki i jaja wymieszaj widelcem i zagniataj około 3 minuty. Wstaw owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj i wytnij ulubiony makaron. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty.
MAKARON RAZOWY
- Mąka pszenna typ 400-500 100 g
- Mąka razowa pszenna lub żytnia 200 g
- Jaja L 4 szt.
Mąki i jaja wymieszaj widelcem i zagniataj około 3 minuty. Wstaw owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj i wytnij ulubiony makaron. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty.
MAKARON NA ŻÓŁTKACH
- Mąka pszenna typ 400-500 300 g
Lub
- Semolina do makaronu 300 g
- Jaja L 6-7 szt. (same żółtka)
- Oliwa 1-2 łyżki
Mąkę i żółtka wymieszaj widelcem, dodaj trochę wody i oliwę a potem zagniataj około 3 minuty. Wstaw owinięte w folię do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj i wytnij ulubiony makaron. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 1-2 minuty.
SOS POMIDOROWY
- Pomidorki koktajlowe 250 g
- Oliwa 3 łyżki
- Bazylia kilkanaście liści
- Parmezan lub szafir 50 g
Pomidorki pokrój na pół i smaż na patelni, po chwili dolej oliwę, jak się zaczną rozpadać dodaj liście bazylii. Jeśli lubisz czosnek dodaj. Gdy płyn z pomidorów wyparuje, wrzuć na patelnię ugotowany przed momentem makaron i wymieszaj. Posyp serem.
KREWETKI Z CZOSNKIEM I CHILLI
- Krewetki 16/20 500 g
- Oliwa 3-4 łyżki
- Chilli 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Wino białe 1/5 szklanki
- Natka pietruszki garść
Rozgrzej oliwę i wrzuć na nią krewetki opłukane i wysuszone. Smaż z każdej strony minutę. Dodaj czosnek i chilli i podlej winem. Gdy przestanie parować wymieszaj z makaronem i natka pietruszki.
MASŁO SZAŁWIA I CZOSNEK
- Masło 50 g
- Szałwia kilkanaście listków
- Czosnek 1 ząbek
Rozgrzej delikatnie masło z posiekanym czosnkiem na patelni, dodaj listki szałwii, gdy zaczną skwierczeć dodaj makaron i wymieszaj. Jeśli chcesz posyp twardym serem
RICOTTA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ
- Ricotta 200 g
- Cytryna 1 szt.
- Mięta kilka listków
- Oliwa 3-4 łyżki
Na patelnię wlej oliwę wrzuć do niej makaron ugotowany przed kilkoma sekundami i wymieszaj. Dodaj pokruszona ricottę wymieszaną z posiekaną miętą i skórkami oraz sokiem z cytryny. Popieprz.