Sałatka z krewetkami i sosem tysiąca wyspKrewetki:
- 300-350 g krewetek bez pancerzyków
- 50 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 mała papryczka chilli
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
Sałatka:
- 1 sałata rzymska lub 2 mini sałaty rzymskie
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 2-3 łyżki wiórków parmezanu
- świeży koperek
Sos tysiąca wysp:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka słodkiej musztardy
- 2 łyżki keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka sosu worcester
- sól, pieprz
Krewetki: czosnek, chilli i natkę posiekaj. Na zimną patelnię włóż masło i czosnek, podgrzewaj aż zacznie skwierczeć wtedy wrzuć krewetki. Smaż aż staną się różowe z jednej strony, wtedy dodaj chilli, obróć i smaż jeszcze chwilę - 3-4 minuty. Następnie dodaj do nich natkę, sok i dopraw je do smaku. Gotowe krewetki wyłóż na sałatę (lub podawaj osobno na półmisku wraz z ziołowym masłem z ich smażenia)po czym posyp parmezanem i koprem. Podawaj z sosem tysiąca wysp i razową bagietką.
Indyjska miseczka różności
- 2 ugotowane lub upieczone bataty
- 1 ogórek zielony
- 1 avocado
- pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek kolendry
- 100 g komosy lub białej kaszy gryczanej niepalonej
Pieczona ciecierzyca:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka brązowego cukru
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Sos:
- 3 łyżki pasty tahini
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Ciecierzycę osącz i obtocz w przyprawach i oliwie. Wysyp ją na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach 10-15 minut, aż stanie się chrupiąca. W tym czasie ugotuj komosę wg przepisu na opakowaniu. Składniki sosu wymieszaj. W miseczkach ułóż plasterki ogórka, kaszę, kawałki rzodkiewek, bataty, plastry avocado skropione resztką cytryny i ciecierzycę. Całość skrop sosem i posyp kolendrą. Wcinaj na gorąco lub na zimno.
Sałatka z nowalijek
- 1 główka sałaty masłowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 zielony ogórek
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 1 żółta papryka
Sos:
- 3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego, najlepiej z 1 tłoczenia
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Składniki sosu wymieszaj na gładką emulsję. Umytą sałatę porwij i ułóż na półmisku. Rozłóż na niej kawałki jajek, rzodkiewek, ogórka, mięsa, papryki, a na końcu posyp całość posiekanym szczypiorkiem. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem - sałata masłowa szybko traci jędrność.