WIOSENNE SAŁATKI NA LEKKI OBIAD - sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami i sosem tysiąca wysp

Krewetki:
  • 300-350 g krewetek bez pancerzyków
  • 50 g masła 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 mała papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku 
  • sok z 1/2 cytryny 
Sałatka:
  • 1 sałata rzymska lub 2 mini sałaty rzymskie 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2-3 łyżki wiórków parmezanu
  • świeży koperek
Sos tysiąca wysp:
  • 2 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka słodkiej musztardy
  • 2 łyżki keczupu pikantnego 
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • sól, pieprz 
Krewetki: czosnek, chilli i natkę posiekaj. Na zimną patelnię włóż masło i czosnek, podgrzewaj aż zacznie skwierczeć wtedy wrzuć krewetki. Smaż aż staną się różowe z jednej strony, wtedy dodaj chilli, obróć i smaż jeszcze chwilę - 3-4 minuty. Następnie dodaj do nich natkę, sok i dopraw je do smaku. Gotowe krewetki wyłóż na sałatę (lub podawaj osobno na półmisku wraz z ziołowym masłem z ich smażenia)po czym posyp parmezanem i koprem. Podawaj z sosem tysiąca wysp i razową bagietką.

Indyjska miseczka różności
  • 2 ugotowane lub upieczone bataty 
  • 1 ogórek zielony  
  • 1 avocado 
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek kolendry 
  • 100 g komosy lub białej kaszy gryczanej niepalonej 
Pieczona ciecierzyca:
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 1 łyżka wędzonej papryki 
  • 1 łyżka brązowego cukru 
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 
  • 1 łyżka oliwy 
Sos:
  • 3 łyżki pasty tahini
  • sok z 1 cytryny 
  • sól, pieprz 
Ciecierzycę osącz i obtocz w przyprawach i oliwie. Wysyp ją na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach 10-15 minut, aż stanie się chrupiąca. W tym czasie ugotuj komosę wg przepisu na opakowaniu. Składniki sosu wymieszaj. W miseczkach ułóż plasterki ogórka, kaszę, kawałki rzodkiewek, bataty, plastry avocado skropione resztką cytryny i ciecierzycę. Całość skrop sosem i posyp kolendrą. Wcinaj na gorąco lub na zimno. 

Sałatka z nowalijek 
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 zielony ogórek
  • 1 wędzona pierś z kurczaka
  • 1 żółta papryka  
Sos:
  • 3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego, najlepiej z 1 tłoczenia 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Składniki sosu wymieszaj na gładką emulsję. Umytą sałatę porwij i ułóż na półmisku. Rozłóż na niej kawałki jajek, rzodkiewek, ogórka, mięsa, papryki, a na końcu posyp całość posiekanym szczypiorkiem. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem - sałata masłowa szybko traci jędrność.