KRUCHE MINI TARTY Z NADZIENIEM Z WĘDZONEGO TWAROGU I PIECZAREK
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1 ugotowane żółtko
- szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać pokrojone drobno zimne masło i przesiekać nożem z jajkiem i żółtkiem ugotowanym na twardo. Doprawić solą i zagnieść w kulę. Schłodzić.
- 250g twarogu wędzonego
- 100g orzechów włoskich
- 2 łyżki syropu lawendowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki
- sól, pieprz
- szczypta cynamonu
- masło klarowane do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Pieczarki portobello drobno pokroić dodać do cebuli i poddusić. Kiedy będą miękkie, odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozkruszyć w misce widelcem, dodać pieczarki z cebulą, drobno posiekaną natkę i starty na tarce czosnek. Całość doprawić odrobiną cynamonu, solą i sporą ilością pieprzu. Ciasto rozwałkować, ułożyć w małych foremkach do tarty, nałożyć nadzienie i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
KANAPKI Z UDEM KURCZĘCYM DUSZONYM W GRUSZKOWYM SOKU
- bochenek chleba
- 6 udek kurczaka
- 0,5l soku gruszkowego tłoczonego
- gałązka świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 4 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 5 łyżeczek musztardy miodowej
- pół kostki masła w temperaturze pokojowej, olej do smażenia
- Pikle ogórkowe
- sałata rzymska
Udka posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Wrzucić do szybkowaru, zalać sokiem gruszkowym, dodać 2 łyżeczki musztardy, słodką paprykę, przekrojone na połówki szalotki, rozmaryn i tymianek. Gotować przez 40 minut od momentu rozpoczęcia wydostawania się pary z szybkowaru. Masło rozetrzeć z 3 łyżeczkami musztardy i ząbkiem czosnku. Kurczaka ostudzić, oddzielić od kości i drobno posiekać. Chleb pokroić na kromki, każdą kromkę posmarować musztardowym masłem. Zrobić kanapki - na kromkach chlebach ułożyć liście sałaty, posiekane mięso i pikle, przykryć kromką z góry, przekroić na pół. Zawinąć w papier pakowy i przewiązać sznurkiem.
TORTILLA ZIEMNIACZANA Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI I OLEJEM LNIANYM
- 6 dużych jajek
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula drobno posiekana
- szczypta soli
- olej do smażenia
- puszka fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 kwaśne jabłko
- sól, pieprz
- garść rukoli
Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć ziemniaki. Gdy będą miękkie, dodać cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Przełożyć do ostygnięcia. W misce rozmącić widelcem jajka z solą, dodać podsmażone ziemniaki z cebulą. Ponownie rozgrzać olej na patelni i wlać masę jajeczno-ziemniaczaną. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez do zrumienienia. Fasolę wrzucić do pojemnika do miksowania, dodać czosnek, kumin, pół jabłka pokrojonego w kostkę, sól, pieprz. Zmiksować. Tortille przewrócić na drugą stronę (przyłożyć do patelni talerz i energicznie odwrócić i delikatnie zsunąć omlet z powrotem na patelnię) i smażyć kolejne 5 minut.