Klasyczny winegret- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka cukru,
- pół szklanki oliwy z oliwek drugiego tłoczenia
- 2 łyżki octu winnego z białego wina,
- odrobina soli i pieprzu czarnego
Aby zrobić winegret wlej do słoika pół szklanki oliwy z oliwek drugiego tłoczenia (Sansa), dodaj sól i pieprz do smaku oraz ocet. Dodaj musztardę i cukier i całość potrząśnij mocno aż się połączą wszystkie składniki.
Sałatka z warzyw sezonowych z sałatą rzymską, rzodkiewkami z patelni i winegretem
Składniki na 4 porcje:
- 2 sałaty rzymskie,
- 2 zestawy młodej włoszczyzny,
- 1 por,
- 1 czerwona cebula,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- odrobina masła,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz w młynkach,
- odrobina musztardy francuskiej,
- winegret z kącika wiedzy
Sałaty pokrój na ćwiartki, włoszczyznę umyj i upiecz z odrobiną oleju, soli i pieprzu. Rzodkiewki umyj, wysusz i podsmaż na patelni na maśle z solą i pieprzem. Całość połącz w misce, skrop winegretem i podawaj posypane świeżym porem. Możesz dodać odrobinę musztardy na wierzch.
Stek z patelni z sosem musztardowym, ziemniakami z pieca i świeżymi warzywami
Składniki na 2 porcje:
- 1 duży wołowy stek antrykot (350g),
- 2 szalotki,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 100 g masła,
- 100 ml śmietanki 36%,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 4 duże ziemniaki,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- sól i pieprz w młynkach,
- olej do smażenia
Stek wyciągnij z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Tuż przed obróbką, naoliw go i posól. Pokrój świeże pomidory, połącz z cebulą, polej lekko olejem, dodaj sól i pieprz. Odstaw do lodówki. Ziemniaki ugotuj całe tak aby były jeszcze lekko twarde. Wyciągnij z wody, osusz, polej olejem, posól i popieprz. Wstaw na blasze do pieca rozgrzanego na 200 stopni i piecz aż będą chrupiące. Aby zrobić sos – podduś na oleju pocięte drobno szalotki, wlej wino i energicznie je odparuj na dużym ogniu. Dodaj śmietanę i gdy o połowę zredukuje objętość dodaj musztardę. Pod koniec zaciągnij sos połową masła. W międzyczasie musisz mieć gotowego steka – smaż go na dużym ogniu na patelni. Pod koniec obracania, dodaj masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn. Daj odpocząć mięsu. Serwuj je pocięte w plastry z pieczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami i sosem musztardowym.