Kurczak Enchilada 2 łyżki oliwy z oliwek
50 g masła
1 mała cebula
1 mielony ząbek czosnku
1 mała cukinia
1/2 szklanki startej marchwi
1 duża pierś z kurczaka
20 g zielonego chilli
sól i pieprz
1/2 łyżeczki kuminu
50 g czarnej fasoli
tortille kukurydziane w plastrach
1/2 kubka tartego sera cheddar
1 awokado
1 jajko
pęczek kolendry
50 ml czerwonego sosu enchiladas
kumin
papryka ostra
papryka słodka
Sposób przygotowania :
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Smażymy cebulę, czosnek, cukinię i startą marchewkę, aż staną się miękkie. Smażymy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy kuminem, solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą . Dodajemy do kurczaka czarną fasolę, zielone chili, sos enchilada, tarty ser cheddar, pokrojoną tortillę kukurydzianą, gotowana jajko w koszulce oraz avocado. Dekorujemy kolendrą.
Sos Enchiladas
1 średnia cebula
1/4 szklanki oleju
2 szklanki rosołu drobiowego
100 g pasty pomidorowej
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka chili
2 łyżki papryki czerwonej ostrej
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka oregano
2 łyżki kminu rzymskiego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania :
W średniej wielkości rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy przez kilka minut do czasu, aż zacznie na krawędziach brązowieć (około 5 minut). W międzyczasie w miseczce mieszamy mąkę ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy do oleju. Podsmażamy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pastę pomidorową i rosół. Mieszamy. całość gotujemy jeszcze jakieś 15 minut na małym ogniu. Jeżeli sos wychodzi za gęsty, możemy dodać więcej rosołu.
Sałatka COBB
200 g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oliwy
150 g boczku
2 jajka ugotowane na twardo
1 awokado
10 pomidorków koktajlowych
1 jabłko
1 czerwona cebula
70 g sera z niebieską pleśnią
sałata rzymska
sałata lodowa
Sos winegret:
1 łyżka czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki sosu worcestershire
1/2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka doprawiamy solą i oliwą. Grillujemy 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony. W międzyczasie mieszamy musztardę, miód i oliwę. Połową powstałej mieszanki smarujemy wierzch piersi i grillujemy jeszcze przez 1,5 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę, smarujemy mieszanką i grillujemy kolejne 1,5 minuty. Odkładamy kurczaka na talerz.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu, aż będzie lekko zrumieniony. Jajka, pomidora, awokado, ser, sałatę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cebulę w piórka. Jabłko kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowane składniki układamy na talerzu jedne obok drugich. Sos winegret polewamy po sałatce przed podaniem.