Pytanie na Śniadanie

WIOSENNE DANIA PEŁNE MOCY- Salatka cobb i sos winegret

Kurczak Enchilada 
2 łyżki oliwy z oliwek 
50 g masła 
 1 mała cebula 
1 mielony ząbek czosnku 
1 mała cukinia 
1/2 szklanki startej marchwi 
1 duża pierś z kurczaka 
20 g zielonego chilli 
 sól i pieprz 
1/2 łyżeczki kuminu 
50 g czarnej fasoli
 tortille kukurydziane w plastrach 
1/2 kubka tartego sera cheddar 
1 awokado 
1 jajko 
 pęczek kolendry
 50 ml czerwonego sosu enchiladas 
 kumin
 papryka ostra
 papryka słodka 

 Sposób przygotowania : Rozgrzewamy oliwę z oliwek na średnim ogniu na dużej patelni. Smażymy cebulę, czosnek, cukinię i startą marchewkę, aż staną się miękkie. Smażymy pokrojonego kurczaka, przyprawiamy kuminem, solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą . Dodajemy do kurczaka czarną fasolę, zielone chili, sos enchilada, tarty ser cheddar, pokrojoną tortillę kukurydzianą, gotowana jajko w koszulce oraz avocado. Dekorujemy kolendrą.

Sos Enchiladas 

1 średnia cebula 
 1/4 szklanki oleju 
 2 szklanki rosołu drobiowego 
 100 g pasty pomidorowej 
1/4 szklanki mąki 
1 łyżeczka granulowanego czosnku 
 1 łyżeczka chili 
 2 łyżki papryki czerwonej ostrej 
1 łyżeczka pieprzu 
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
1 łyżeczka oregano
 2 łyżki kminu rzymskiego 
 2 łyżeczki brązowego cukru 
1 łyżeczka soli 

 Sposób przygotowania : W średniej wielkości rondelku rozgrzewamy olej. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy przez kilka minut do czasu, aż zacznie na krawędziach brązowieć (około 5 minut). W międzyczasie w miseczce mieszamy mąkę ze wszystkimi przyprawami. Dodajemy do oleju. Podsmażamy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pastę pomidorową i rosół. Mieszamy. całość gotujemy jeszcze jakieś 15 minut na małym ogniu. Jeżeli sos wychodzi za gęsty, możemy dodać więcej rosołu.

Sałatka COBB 
200 g piersi z kurczaka 
1 łyżka oleju 
1/2 łyżeczki musztardy 
1/2 łyżeczki miodu 
1 łyżeczka oliwy 
150 g boczku 
2 jajka ugotowane na twardo 
1 awokado 
10 pomidorków koktajlowych 
1 jabłko 
1 czerwona cebula 
70 g sera z niebieską pleśnią 
sałata rzymska 
sałata lodowa 

Sos winegret:
1 łyżka czerwonego octu winnego 
3 łyżki oliwy extra vergine 
1 łyżeczka miodu 
1/2 łyżeczki sosu worcestershire 
1/2 łyżeczki musztardy 
sól i pieprz 

 Sposób przygotowania Filet z kurczaka doprawiamy solą i oliwą. Grillujemy 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony. W międzyczasie mieszamy musztardę, miód i oliwę. Połową powstałej mieszanki smarujemy wierzch piersi i grillujemy jeszcze przez 1,5 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę, smarujemy mieszanką i grillujemy kolejne 1,5 minuty. Odkładamy kurczaka na talerz. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu, aż będzie lekko zrumieniony. Jajka, pomidora, awokado, ser, sałatę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a cebulę w piórka. Jabłko kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowane składniki układamy na talerzu jedne obok drugich. Sos winegret polewamy po sałatce przed podaniem.
Kubański kurczak z fasolą i smażonymi bananami 

2 łyżki oliwy z oliwek 
1 posiekana cebula 
1 posiekana czerwona papryka 
1/2 szklanki suchej komosy ryżowej 
2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli 
 2 zmielone ząbki czosnku
 sól i pieprz 

 Składniki do marynaty : 
1 łyżeczka kuminu 
3 zmielone ząbki czosnku 
1 mała papryka chili 
 3/4 szklanki soku pomarańczowego 
sok z 4 limonek + 1 zeskrobana limonka 
2 łyżeczki miodu 
 1 łyżeczka sosu sojowego 
1/4 szklanki kolendry 
250 g piersi z kurczaka
 2 łyżki masła 
 2 banany krojone w plasterki 
 chili w proszku
 2 łyżki oleju kokosowego 
1 mango pokrojone w kostkę 
 1/4 szklanki świeżej posiekanej kolendry

 Sposób przygotowania : Do blendera dodajemy kumin oraz 3 ząbki czosnku, chili, szczyptę pieprzu i soli, sok pomarańczowy, sok z limonki oraz skórkę z limonki, miód, sos sojowy i kolendrę. Mieszamy wszystko. Następnie dodajemy kurczaka i marynujemy około 20 min. W trakcie marynowania podgrzewamy dużą, głęboką patelnię i smażymy cebulę przez 5 minut. Dodajemy czerwoną paprykę i komosę ryżową. Gotujemy, aż papryka czerwona będzie miękka, a komosa lekko al dente. Teraz zalewamy wszystko 3 szklankami wody lub bulionem z kurczaka, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, przykrywamy pokrywką , a następnie gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut lub do momentu, gdy komosa będzie ugotowana i puszysta. Dodajemy czarną fasolę, czosnek, sól i pieprz. Podczas gotowania komosy z fasolą smażymy banany. Usuwamy skórki z bananów i kroimy na plastry o grubości 2 - 4 cm . Ustawiamy patelnię na średnim ogniu i dodajemy olej kokosowy. Dokładamy plasterki bananów, obsypujemy je przyprawą chili w proszku i smażymy przez 4-5 minut z każdej strony. Po usmażeniu przyprawiamy banany solą, dodajemy mango pokrojone w kostkę, sok z jednej limonki oraz drobno pokrojoną kolendrę i odstawiamy. W międzyczasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek tak, żeby był usmażony na złoto . Całość składników wykładamy do miski.

Więcej na ten temat