Pełnoziarnista owsianka z orzechami
Składniki na 2 porcje:
- 60 g płatków owsianych pełnoziarnistych, górskich
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 6 połówek orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- miód lub syrop klonowy
- 4-6 truskawek
- 1 banan
Płatki zalej mlekiem. Dodaj cynamon i sól. Gotuj na średnim ogniu 6-8 minut, aż płatki wchłoną płyn. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej wody. Gorące płatki polej miodem i udekoruj orzechami oraz owocami.
Pieczony kurczak z zieloną mizerią
Składniki dla 4 osób:
- 8 pałek z kurczaka zagrodowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka listków tymianku
- 2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Mizeria:
- 2 zielone ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka natrzyj przyprawami, sokiem i oliwą. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w 200 stopniach, najpierw 25 minut pod przykryciem, później 20 minut bez przykrycia, do zrumienienia skórki. Ogórki pokrój w cienkie plasterki i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Składniki sosu wymieszaj trzepaczką na gładką emulsję. Ogórki osącz i wymieszaj z sosem, na końcu dodaj do surówki szczypiorek. Podawaj kurczaka z mizerią i kaszą.
Mus czekoladowy z avocado
Składniki na 2 porcje:
- 1 dojrzałe, miękkie avocado
- 1 banan
- 3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki rodzynek
- truskawki i świeża mięta do dekoracji
Zmiksuj wszystkie składniki na gładki mus. Jeśli rodzynki są twarde zamocz je wcześniej na 10 minut we wrzątku. Udekoruj mus owocami i miętą. Schłódź przed podaniem.
Lekka sałatka z makrelą
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 wędzonej makreli
- 3-4 pomidory
- 70 g sera feta
- 20 czarnych oliwek
- 2 garście rukoli
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ewentualnie sos worcester
Rukolę ułóż na talerzach. Pomidory pokrój w plastry i ułóż na sałacie. Posyp je serem, oliwkami i bazylią. Na końcu ułóż na sałatce kawałki makreli bez ości. Skrop delikatnie oliwą, lekko posól i popieprz.