Pankejki z owocami
Porcja na 4 małe pankejki.
- 1 jajko
- 50 ml domowego mleka roślinnego, np. kokosowego
- 4 łyżeczki czubate mąki pszennej
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- dodatki: owoce
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtka dolewamy mleko roślinne, dodajemy mąkę pszenną i miksujemy. Do zmiksowanego ciasta dodajemy łyżką ubite białko i delikatnie mieszamy. Pankejki smażymy na małej patelni, na odrobinie masła klarowanego. Gotowe podajemy ze świeżymi owocami.
Pasta ala „ anchois”
Porcja na mały słoik.
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki pestek słonecznika
- garść liści bazylii
- 50 g sera cheddar
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki zalewy z pomidorów suszonych
Pomidory kroimy na małe kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie drobno mielimy. Bazylię szatkujemy. Ser ścieramy na drobnej tarce. Z cytryny wyciskamy sok. Poszatkowane pomidory mieszamy z bazylią, zmielonym słonecznikiem, zalewą z pomidorów i sokiem z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę i mieszamy ze startym serem. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Pad Thai
2 porcje
- 100 g makaronu sojowego
- 2 jajka
- 6 pomidorów koktajlowych
- mała garść kiełków np. soczewicy i lucerny
- 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie makaron powinien wchłonąć całą wodę i stać się miękki. Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmażamy pokrojone na pół pomidory koktajlowe, po chwili dorzucamy namoczony makaron, jajka i sos sojowy. Całość energicznie mieszamy tak długo, aż jajka się zetną. Zdejmujemy z gazu, dolewamy olej sezamowy i mieszamy. Na talerzu ozdabiamy kiełkami.