WIOSENNE POTRAWY ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI - tarta

Szybka tarta na francuzie z nowalijkami
  • Ciasto francuskie 1 op.
  • Dymka 2 pęczki
  • Rzodkiewka 1 pęczek
  • oliwa
  • Anchois kilka szt.
  • Pomidorki koktajlowe 12 szt.
  • Ser szafir 50 g
  • Młode sałaty (Rudola, rukiew, mizuna)
Rozłóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Rzodkiewki pokrój na połówki lub ćwiartki, sparz z dymką wrzątkiem i polej oliwą. Rozłóż na cieście, pomiędzy nowalijki rozłóż anchois i pomidorki przekrojone na pół. Piecz 20 minut w 180 stopniach, potem posyp paskami sera pokrojonymi obieraczką i sałatą.

Burger z wiosenna salsą i grillowanymi nowalijkami
Ciasto:
  • Mąka 500 g
  • Drożdże 1 saszetka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżka
  • Oliwa 50 ml
  • Jajko 1 szt. (żółtko do ciasta)
  • Woda ciepła 260 ml
Burger:
  • Antrykot wołowy mielony 600 g
Dodatki:
  • Masło 50 g
  • Dymka 1 pęczek
  • Cukinia młoda 1 szt.
  • Sałata rzymska lub inna np. radicchio
  • Cytryna 1 szt.
  • Ziemniaki młode 2 szt.
  • Rzodkiewki 1 pęczek
  • Ziemniaki młode 2 szt.
  • Rozmaryn
  • Kozi ser typu camembert 1 szt.
Salsa:
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chilli 1 szt.
  • Oliwa
Zagnieć ciasto i wyrabiaj kilka minut, odstaw przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny a najlepiej na noc do lodówki.  Jeśli było w lodówce wyjmij je na godzinę, by odtajało. Wyrób je i podziel na 10 części, uformuj kulki i spłaszcz. Rozłóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj pozostałym białkiem. Piecz 17 minut w 190 stopniach. Mięso wyjmij z lodówki podziel na 150 gramowe porcje i uformuj burgery. Odstaw na godzinkę by nabrały temperatury otoczenia.  Rozpuść masło i przesmaż w nim całą dymkę z ząbkiem czosnku w całości. Cukinię pokrój w plasterki, posmaruj oliwą, posól i przypiecz na patelni grillowej. Sałatę pokrój na ćwiartki, polej odrobiną oliwy i sokiem z cytryny, posól i przesmaż z jednej strony. Ugotowane ziemniaki w mundurkach, przekrój na pół i razem z rzodkiewkami i rozmarynem podpiecz kilka minut w 190 stopniach, polane odrobiną oliwy. Umyte dokładnie liście rzodkiewki sparz i posiekaj drobno z natką, czosnkiem, chilli i wymieszaj z oliwą. Dopraw solą. Na gorącej patelni usmaż burgery. Przekrój bułkę, dolną  połówkę posmaruj salsą, połóż plasterki cukinii a na nich burgera. Na wierzch ułóż kozi ser dymkę i przykryj druga połówką posmarowaną masłem po smażeniu dymki. Obok na talerzu rozłóż ziemniaki i rzodkiewkę, oraz sałatę.

Ozorki cielęce duszone w soku jabłkowym w bagietce z kiełkami
  • Ozorki cielęce 4 szt.
  • Szalotka 4 szt.
  • Sok jabłkowy  1 L
  • Goździki kilka
  • Cynamon 1 laska
  • Jabłka winne 2 szt.
  • Chilli 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Dymka 1 pęczek
  • Kiełki różne garść
  • Bagietka na zakwasie 1 szt.
  • Chrzan tarty 1 łyżka
Ozory gotuj 10 minut  w małej ilości wody. Wylej wodę, opłucz ozorki i zalej sokiem jabłkowym, dodaj szalotkę i przyprawy. Duś na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Jabłka pokrój w ósemki i przesmaż z odrobiną wody, niech się rozpadną, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i chilli, odstaw. Ozorki wyjmij i pokrój na kawałki. Pozostały sok z duszenia zredukuj do gęstego sosu . Wyciągnij przyprawy i zblenduj z szalotkami. Bagietkę przekrój, posmaruj dolną warstwę chrzanem. Nałóż ozorki, polej sosem, posyp kiełkami. Przykryj drugą połówką posmarowaną musem jabłkowym.