Szybka tarta na francuzie z nowalijkami
- Ciasto francuskie 1 op.
- Dymka 2 pęczki
- Rzodkiewka 1 pęczek
- oliwa
- Anchois kilka szt.
- Pomidorki koktajlowe 12 szt.
- Ser szafir 50 g
- Młode sałaty (Rudola, rukiew, mizuna)
Rozłóż ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Rzodkiewki pokrój na połówki lub ćwiartki, sparz z dymką wrzątkiem i polej oliwą. Rozłóż na cieście, pomiędzy nowalijki rozłóż anchois i pomidorki przekrojone na pół. Piecz 20 minut w 180 stopniach, potem posyp paskami sera pokrojonymi obieraczką i sałatą.
Burger z wiosenna salsą i grillowanymi nowalijkami
Ciasto:
- Mąka 500 g
- Drożdże 1 saszetka
- Sól 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżka
- Oliwa 50 ml
- Jajko 1 szt. (żółtko do ciasta)
- Woda ciepła 260 ml
Burger:
- Antrykot wołowy mielony 600 g
Dodatki:
- Masło 50 g
- Dymka 1 pęczek
- Cukinia młoda 1 szt.
- Sałata rzymska lub inna np. radicchio
- Cytryna 1 szt.
- Ziemniaki młode 2 szt.
- Rzodkiewki 1 pęczek
- Ziemniaki młode 2 szt.
- Rozmaryn
- Kozi ser typu camembert 1 szt.
Salsa:
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Czosnek 2 ząbki
- Chilli 1 szt.
- Oliwa
Zagnieć ciasto i wyrabiaj kilka minut, odstaw przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny a najlepiej na noc do lodówki. Jeśli było w lodówce wyjmij je na godzinę, by odtajało. Wyrób je i podziel na 10 części, uformuj kulki i spłaszcz. Rozłóż na papierze do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj pozostałym białkiem. Piecz 17 minut w 190 stopniach. Mięso wyjmij z lodówki podziel na 150 gramowe porcje i uformuj burgery. Odstaw na godzinkę by nabrały temperatury otoczenia. Rozpuść masło i przesmaż w nim całą dymkę z ząbkiem czosnku w całości. Cukinię pokrój w plasterki, posmaruj oliwą, posól i przypiecz na patelni grillowej. Sałatę pokrój na ćwiartki, polej odrobiną oliwy i sokiem z cytryny, posól i przesmaż z jednej strony. Ugotowane ziemniaki w mundurkach, przekrój na pół i razem z rzodkiewkami i rozmarynem podpiecz kilka minut w 190 stopniach, polane odrobiną oliwy. Umyte dokładnie liście rzodkiewki sparz i posiekaj drobno z natką, czosnkiem, chilli i wymieszaj z oliwą. Dopraw solą. Na gorącej patelni usmaż burgery. Przekrój bułkę, dolną połówkę posmaruj salsą, połóż plasterki cukinii a na nich burgera. Na wierzch ułóż kozi ser dymkę i przykryj druga połówką posmarowaną masłem po smażeniu dymki. Obok na talerzu rozłóż ziemniaki i rzodkiewkę, oraz sałatę.
Ozorki cielęce duszone w soku jabłkowym w bagietce z kiełkami
- Ozorki cielęce 4 szt.
- Szalotka 4 szt.
- Sok jabłkowy 1 L
- Goździki kilka
- Cynamon 1 laska
- Jabłka winne 2 szt.
- Chilli 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Dymka 1 pęczek
- Kiełki różne garść
- Bagietka na zakwasie 1 szt.
- Chrzan tarty 1 łyżka
Ozory gotuj 10 minut w małej ilości wody. Wylej wodę, opłucz ozorki i zalej sokiem jabłkowym, dodaj szalotkę i przyprawy. Duś na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Jabłka pokrój w ósemki i przesmaż z odrobiną wody, niech się rozpadną, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i chilli, odstaw. Ozorki wyjmij i pokrój na kawałki. Pozostały sok z duszenia zredukuj do gęstego sosu . Wyciągnij przyprawy i zblenduj z szalotkami. Bagietkę przekrój, posmaruj dolną warstwę chrzanem. Nałóż ozorki, polej sosem, posyp kiełkami. Przykryj drugą połówką posmarowaną musem jabłkowym.