ZDROWY i chrupiący kurczak
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Puszka cieciorki
Średniej wielkości słodki ziemniak
Mała papryka czerwona
Mała papryka żółta
Główka sałaty rzymskiej
Łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1 1/2 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Panierka:
Bułka tarta
2-3 łyżki mąki (najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa)
2 jajka
1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie)
1 łyżeczka granulowanego czosnku lub starty i zgnieciony na pastę 1 ząbek świeżego
1/2 łyżeczka soli
Pieprz
Sos:
4 łyżki gęstego jogurtu
1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego ząbka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka lekkiego majonezu lub 1/2 łyżeczki miodu
Sól do smaku
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Cieciorkę odcedź i opłucz w wodzie. Wysusz, pocierając delikatnie nasionka, żeby pozbyć się skórki. Przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posól, wsyp łyżkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/3 łyżeczki kuminu, polej łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Wystaw do piekarnika na 30 minut.
Filety pokrój na kawałki długości kciuka. Posól i popieprz. Do misy wsyp bułkę tartą i czosnek, wymieszaj. Do oddzielnej wsyp mąkę. Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj sos sriracha i dobrze rozbij rózgą.
Panieruj kurczaka najpierw obtaczając kawałki mięsa w mące, potem zamocz w jajku i przełóż do misy z bułką tartą i znów dokładnie obtocz. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika pod sam grill na 15 minut. W połowie pieczenia przewróć kurczaka.
Pokój w kostkę papryki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj składniki sosu. Wyjmij kurczaka i pieczone warzywa z piekarnika. Podawaj z sałatą i batatami polanymi delikatnie sosem. Resztę sosu podaj jako dip do kurczaka.
SAŁATKA Z PIECZONYCH RZODKIEWEK I KREWETEK
Składniki:
200-300 g krewetek surowych
2 pęczki rzodkiewek
Mała papryczka chili
2 duże garście sałaty masłowej, albo mieszanki sałat
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Sól i pieprz do smaku
Dresing:
3 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki tymianku
1 łyżka oleju roślinnego
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Rzodkiewki umyj, osusz, większe przekrój na połowy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, octem balsamicznym i miodem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
Przygotuj dresing. Roztop masło w rondelku, dodaj tymianek, sok z cytryny i miód. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut.
Krewetki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem, posól, popierz i na 7 minut przed zakończeniem pieczenia rzodkiewek, włóż do pieca. Wyciągnij wszystkie składniki
Wyłóż na talerze sałatę, połóż na niej rzodkiewki i krewetki, posyp posiekaną drobno papryczką chili. Polej dresingiem i wcinaj!